Kilis

Suriyeli kadınlar birlikte üretip kazanıyor

12:47 14 Temmuz 2016
Suriyeli kadınlar birlikte üretip kazanıyor

İZZET MAZI/RIDVAN KORKULUTAŞ - Kilis'te kurulan konfeksiyon atölyesinde çalışan 30 Suriyeli kadın, ürettikleri ürünlerden elde edilen gelirle hayata tutunuyor.

Merkezi Halep'te bulunan Fatih Sultan Mehmet Derneği, geçen yıl ihtiyaç sahibi Suriyeli kadınlara yönelik dikiş kursu açtı. Kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde barınan sığınmacı kadınlardan seçilen 30 kursiyer, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün de desteğiyle meslek eğitimi aldı.

Dernek de iki ay önce Atatürk Mahallesi'nde kiraladığı bir depoda konfeksiyon atölyesi açtı. Makine ve diğer ekipmanları temin eden dernek, kursiyerleri burada işe başlattı. Suriyeli kadınlar diktikleri ürünleri satarak kendi ayakları üzerinde durmanın mutluluğunu yaşıyor.

Ürünleri başta Kilis ve çevre kentler olmak üzere Suriye'ye de pazarlayan dernek yöneticileri, elde edilen geliri de çalışan kadınlara eşit olarak pay ediyor.

Derneğin koordinatörü Abdulghani Alshawakh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis'te kamp dışında kalan Suriyeli kadınların boş zamanlarını değerlendirmeleri amacıyla dikiş kursu açtıklarını söyledi.

Atölyede dernek tarafından sağlanan kumaşların kadınların ellerinde şekillenerek kıyafete dönüştüğünü ifade eden Alshawakh, şöyle dedi:

"Türk ve Suriyeli bazı firmalardan kumaş alıyor, onları burada elbise yapıyoruz. Kadınlarımız bu sayede hem ailelerine destek oluyor hem de kent ekonomisine katkı sağlıyor. Elde edilen gelirin tamamını çalışanlarımıza veriyoruz. Kadınlar burada çok mutlular ve hepimiz bir aile gibiyiz. Şu anda 30 kursiyerimiz var. Bu sayı başvurular oldukça artmaya devam edecek."

Alshawakh, kadınlara kendi paralarını kazanma olanağı sunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Biz Türkiye’de çok mutluyuz. Türkiye bize bu fırsatı sağladığı için kadınları burada toplayabildik ve güzel bir hayat sürme imkanı bulduk." dedi.

- "Türkiye'nin bu fedakarlığını hiçbir zaman unutmayacağız"

Kursiyerlerden Kamar Şehabi de 2 yıl önce geldiği Türkiye'de kendileri için her şeyin çok güzel olduğunu belirtti.

Türk insanının beklediğinden misafirperver olduğunu gördüklerini dile getiren Şehabi, şunları söyledi:

"Türkiye’ye geldikten sonra hayatımız bir düzene kavuştu. Burada zanaat sahibi oldum. Bir şeyler üretebiliyor, kendi paramızı kazanabiliyoruz. Bu sayede aileme ve kent ekonomisine katkı sağlayabiliyoruz. Burada yaşam şartları zor olduğu için çalışmak zorundayım. Bir gün ülkemize dönersek Türkiye’nin bu fedakarlığını hiçbir zaman unutmayacağız. Şu an Suriye’ye dönmek çok zor. Burada bir düzen kurduk ve bu hayatı burada devam ettirmek isterim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ediyorum."

Sabiha Kaddur, 4 yıl önce Türkiye'ye geldiğini, Suriye'de çok eziyet çektiklerini aktardı. Türkiye'de mutluluğu yakaladığını, bu nedenle ilk fırsatta çocuklarını da buraya getirttirdiğini anlatan Kaddur, ülkesinde yaşarken ev kadını olduğunu ancak Türkiye'de çalışma imkanı bulduğunu dile getirdi.

Suriye'de akrabalarının ve varlıklarının kalmadığını vurgulayan Kaddur, artık kendisini bir Türk vatandaşı gibi gördüğünü ve Suriye'ye geri dönmek istemediğini ifade etti.

- "Oraya dönmek ölmek demek"

Huda Nane de Türkiye'ye sığındıklarında hiçbir şeylerinin olmadığını, Türk halkının kendilerine evlerini açarak hep yardımda bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye’de verilen kurslar aracalığıyla meslek sahibi olduğunu vurgulayan Nane, "Buraya geldiğimizde derneğin açmış olduğu kursa katıldım. Hiçbir şey bilmiyordum. Burada işimi çok iyi öğrendim. Türkiye'ye minnettarız. İnşallah Suriye tekrar düzelir ve kendi ülkemize döneriz ama şimdi Suriye’ye dönmek çok zor. Oraya dönmek ölmek demek." sözlerine yer verdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.