Kilis

Üzümün tarladan raflara yolculuğu

14:46 05 Ekim 2017
Üzümün tarladan raflara yolculuğu

Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden Kilis'in Musabeyli ilçesinde hasat dönemiyle ürünlerin tarladan sofraya zahmetli yolculuğu sürüyor.

Budamasından temizlenmesine, hasadından işlenmesine kadar her evresinde üreticisine katkı sunan üzüm, ön işlemden geçirilip yaş ve kuru diye ayrıştırılmasının ardından gerekli işlemlerden geçirilerek, sarmalık yaprak, koruk turşusu, pestil ve pekmez olarak raflarda yerini alıyor.

İlçeye bağlı Kürtüncü Köyü'nde hasat işlemlerinin sonuna gelen üreticiler, üzümü kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden pekmeze dönüştürmek için doğal yöntemlerden taviz vermeden yoğun emek harcıyor.

Bağlardan kestikleri üzümü traktörlerle köylerde kurulan tesislere getiren üreticiler, kurulan makinelerde ezdikleri üzümün suyunu odun ateşinde uzun süre kaynatıyor. Kaynatılan üzüm suyu daha sonra bir kaç gün güneş altında bekletilmesinin ardından raflardaki yerini alıyor.

Musabeyli Kaymakamı Ertuğrul Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte üretilen üzümlerin komşu iller başta olmak üzere tüm yurt geneline gönderildiğini bir bölümünün ise başta Rusya ve Almanya gibi ülkelere ihraç edildiğini söyledi.

Üzümün her evresinde insanlığa fayda sağlayan bir ürün olduğunu belirten Avcı, aralık ayının sonlarında budama ile başlayan üzüm mesaisinin ağustosa kadar sürdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bölgemizde yetiştirilen üzümler, başta Gaziantep olmak üzere çevre illerde hatta bir çok Ortadoğu ülkeleri ile Rusya federasyonundan dağılan ülkelere ve bunun yanında Almanya'ya kurutulmuş üzüm olarak ihraç ediliyor. Kilis ölçeğinde yetiştirilen üzümün yüzde 80'i Musabeyli bölgesinden üretiliyor. Şu anda 47 bin dönümlük alanda üzüm ekimi var bunun 35 bin dönümü kurutmalık, 12 bin dönümü ise pekmez başta olmak üzere diğer alanlarda değerlendiriliyor. Bir çok köyümüzde pekmez tesislerimiz var. Üretilen pekmezimizde herhangi bir şekilde şeker veya daha farklı bir katkı maddesi kullanılmıyor."

Marketlerde yerini alan kurutulmuş üzümlerin büyük bir kısmının Kilis'ten gönderildiğini anlatan Avcı, özellikle pekmez konusunda iddialı olduklarını söyledi.

Avcı, bölgede yetiştirilen üzümlerden elde edilen tüm ürünlerin her aşamasında doğal yöntemlerle lezzete çevrildiğini ifade ederek, "Özellikle pekmezimiz, sertifikamız olsa organik diyebileceğimiz bir ürün. Bölgemizin iklim bakımından sıcak olması üzümün daha kaliteli ve daha şireli olmasını sağlıyor. Bu da pekmezin tadına ayrı bir aroma katıyor. Dolayısıyla bölgemiz hem üzüm yönünden hem pekmez yönünden zengin." diye konuştu.

- "Tek sıkıntımız pazar alanı"

Elde edilen ürünlerin pazarlanması konusunda yetersiz kaldıklarını aktaran Avcı, valilik ve kaymakamlık işbirliğiyle kurulacak birlik sayesinde bu sorununda ortadan kaldırılacağını sözlerine ekledi.

Üretici Mehmet Şahin de sezonun bereketli geçtiğini mahsul sonu elde ettiği gelir ile çocuğuna düğün yapmayı düşündüğünü söyledi.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.