Kilis

Savaşta bacaklarını kaybeden çocuğun protez sevinci

11:35 04 Kasım 2017
Savaşta bacaklarını kaybeden çocuğun protez sevinci

RIDVAN KORKULUTAŞ - Suriye'de geçen yıl rejim güçlerince havan mermisi atılması sonucu iki bacağını kaybeden 16 yaşındaki Ahmet Dabul, Kilis'te takılan protezle yeniden hayata tutunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Dabul, geçen yıl Halep kentinin kuzeydoğusundaki Selahaddin bölgesinde, rejim güçleri tarafından havan mermisi atılması sonucu iki bacağını kaybetti.

Bu saldırıda 3 arkadaşı yaşamını yitiren Dabul, yakınları tarafından Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Hatay'a getirildi.

Dabul, buradaki tedavisinin ardından, babasıyla Kilis'te Selahaddin-i Eyyubi Yardım Derneğine ait hasta bakımevine yerleştirildi. Dabul'a, dernek yetkililerinin desteğiyle Kıtalararası Doktorlar Derneği Protez Ortez Uygulama Merkezinde protez takıldı.

Ahmet Dabul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaş başlamadan önce öğrenci olduğunu söyledi.

Ülkesinde yaralanmasının ardından getirildiği Türkiye'de sağlığına ve protez bacaklarına kavuştuğunu anlatan Dabul, "Burada bizimle çok yakın şekilde ilgileniyorlar. İhtiyaçlarımız ve kalacak yerimiz ücretsiz sağlandı. Yeniden yürümeye başladığım için çok mutluyum. Kıtalararası Doktorlar Derneği protez birimine teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

- "Bundan sonra daha faydalı bir birey olacak"

Baba Süleyman Dabul da Türkiye'nin her zaman Suriye halkına yardımcı olduğunu vurguladı.

Üç kız, bir de erkek çocuğu olduğunu dile getiren Dabul, şöyle devam etti:

"Eşim ve diğer çocuklarım şu an Suriye'de. Oğlum Türkiye'nin sağladığı imkanlar sayesinde hayata tutundu. Protez bacaklar oğluma bir nebze olsa da yardımcı olacak. Bundan sonra daha faydalı bir birey olur inşallah. Oğlumun yeniden yürüyebilmesi bir baba olarak beni çok mutlu etti. İleride akıllı veya yarı akıllı bir protez bacak olursa daha da iyi olur."

- "Yüzde 100 ücretsiz hizmet veriyoruz"

Protez Ortez Uygulama Merkezinde görevli Suriyeli fizik tedavi uzmanı Dr. Ali Sarhan ise kentte 2013'ten beri hizmet verdiklerini söyledi.

Sarhan, "Ahmet Dabul'un gerekli kontrollerden sonra protezlerini yaptık. Önce normal cihazlar üzerinde yürüttük. Şimdi ise kendisi yürüyebiliyor. Yüzde 100 ücretsiz hizmet veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Selahaddin-i Eyyubi Yardım Derneği Başkanı Muhammed Ferit Adın da kalacak yerleri olamayan Suriyeli hastaları, yakınlarıyla hasta bakımevinde ağırladıklarını belirterek, "Ahmet Dabul kardeşimizi de burada Kıtalararası Doktorlar Derneğine getirdik. Kendisine protez takıldı. Bu hizmetleri yaparken, onların memnuniyetleri bizi mutlu ediyor." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.