Kilis

Kilis Zeytinyağı Günleri

17:00 05 Aralık 2017
Kilis Zeytinyağı Günleri

Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, kentte yapılan arkeolojik kazılarda 2 bin yıl önce Kilis'te zeytin tarımı ve zeytinyağı üretimini sembolize eden kanıtlar bulunduğunu belirtti.

Tekinarslan, Zeytinyağı Günleri kapsamında Kilis 7 Aralık Üniversitesi (KİYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Zeytincilik Çalıştayı'nda zeytinyağının ülke ve kent ekonomisinde önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.

Zeytinyağının insan sağlığına büyük faydaları olduğunu, antik şehirlerdeki beslenmeyle ilgili faaliyetlerde zeytinyağının her zaman yer aldığını dile getiren Tekinarslan, "Kilis'te 2 bin yılı gün yüzüne çıkmış, kazı çalışmamız var. 2 bin yıl önce buradaki zeytin tarımını ve zeytinyağı üretimini sembolize eden kanıtlar bulundu. Bu şu demek, Türkiye zeytinin ana vatanıdır. Kilis olarak zeytinyağında ne kadar var olabiliriz, ne kadar pay alabiliriz, buna yöneleceğiz." dedi.

- "Türkiye'nin üretimdeki yeri iyi"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz da dünya zeytinyağı üretiminde Türkiye'nin önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.

Durmaz, şu bilgileri verdi:

"Türkiye zeytin üretiminde dünyada altıncı, sofralık zeytin üretimi açısından ikinci, zeytinyağı üretiminde dördüncü sıradadır. Üretim döneminde toplam zeytin üretimimiz 1 milyon 700 bin ton, zeytinyağı üretimi ise 195 bin ton civarlarında gerçekleşmiştir. 2017-2018 üretim sezonunda toplam üretimde dünya ikincisi konumuna gelmiştir. Ülkemizde zeytin alanına bakacak olursak 8 milyon 500 dekar alanda, 177 milyon adet zeytin ağacımız bulunmaktadır. Sofralık zeytin üretimi 460 bin ton, yağlık zeytin üretimi 1 milyon 600 bin tondur."

Belediye Başkanı Hasan Kara da zeytin ağacının yaprağından, meyvesine kadar faydalanıldığına işaret etti.

KİYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu da Kilis'in tarımsal potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu vurguladı.

Çalıştaya, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, akademisyenler ile kurum yöneticileri katıldı.

Etkinlikler kapsamında yarın da merkeze bağlı Musabeyli ilçesinde Zeytin Yağı Şenliği düzenlenecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.