Kilis

Suriyeliler bayram için ülkelerine gidiyor

14:50 23 Mayıs 2018
Suriyeliler bayram için ülkelerine gidiyor

Ramazan Bayramı'nı memleketlerinde geçirmek isteyen Suriyelilerin, Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan çıkışları devam ediyor.

Bayramı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla güvenli hale getirilen başta Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve Bab gibi bölgelerdeki yakınlarının yanında geçirmek üzere randevu alan yaklaşık 72 bin Suriyeliden 4 bin 500'ü ülkesine döndü.

Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis ekiplerinin nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğünce kurulan sağlık merkezinde, 0-15 yaş grubundaki çocuklarının eksik aşılarını da yaptırdı.

Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince son kontrolleri yapılan Suriyeliler, otobüslerle ülkelerine gönderildi.

- "Türkiye'nin Suriye'de ne işi var, diyenler buraya gelsin"

Suriyeli Ahmet el-Hamam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 7 önce geldiği Türkiye'de devletin ve halkın kendileriyle çok yakından ilgilendiğini belirtti.

Yakınlarından uzakta yaşayan binlerce kişinin Türkiye sayesinde bu bayramı birlikte geçireceğini anlatan el-Hamam, Türkiye'de bulundukları süreçte her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını ifade etti.

El-Hamam, "Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum, bize bu fırsatı tanıdığı için. 'Türkiye'nin Suriye'de ne işi var' diyenler buraya gelsin ve insanların ne kadar mutlu olduğunu kendi gözleriyle görsün. Tabii ki bu Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları sayesinde oldu. Allah Türk askerinden razı olsun. Türkiye sayesinde Suriyeli binlerce insan bayramı bir arada geçirecek." diye konuştu.

İsmail Hamit de yaklaşık 3 yıldır Türkiye'de yaşadığını ve bu süreçte Türkiye'de bir an olsun yabancılık çekmediğini aktararak Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının Suriyeliler için bir umut olduğunu dile getirdi.

Ayşe Abüsselim ise 6 yaşında olduğunu ve dedesi ile ninesini hiç görmediğini söyleyerek "Bayram izni sayesinde ilk defa onlarla tanışacağım ve Türkiye'deki güzellikleri anlatacağım." dedi.

Bayramlaşmak amacıyla Suriye'ye gidenlerin dönüş işlemleri 26 Haziran saat 08.00'de başlayıp 6 Temmuz saat 17.00'de tamamlanacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.