Kilis

Suriyeliler bayram için ülkelerine gidiyor

14:01 04 Haziran 2018
Suriyeliler bayram için ülkelerine gidiyor

Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyelilerin, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan dönüşleri devam ediyor.

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla güvenli hale getirilen Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve El Bab gibi bölgelerdeki yakınlarının yanında bayramı geçirmek üzere randevu alan 75 bin civarında Suriyeli sığınmacıdan 28 bin 837'si ülkesine döndü.

AFAD tarafından kurulan çadırlarda Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis ekiplerince işlemleri tamamlanan Suriyelilerin, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurulan sağlık merkezinde de 0-15 yaş grubundaki çocuklarına eksik aşıları yapıldı.

Güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri, sıcak havadan etkilenen çocuk, kadın ve yaşlılarla özel olarak ilgilenirken, bazı sivil toplum kuruluşları da alanda su dağıtımı yaptı.

Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince son kontrolleri yapılan Suriyeliler, otobüslere bindirilerek ülkelerine uğurlandı.

Suriyeli Ahmet Amani Seleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce savaş nedeniyle sığındıkları Türk halkının kendileriyle yakından ilgilendiğini belirtti.

Bu süreçte dünyaya getirdiği bebeğine Recep Tayyip Erdoğan ismini verdiğini anlatan Seleş, "Cumhurbaşkanı Erdoğan olmasaydı Suriye halkı çok sıkıntılar çekecekti. Bu nedenle çocuğuma onun ismini verdim. Türk devleti sayesinde yıllar sonra bir çok yakın akrabamı görebilecek ve onlarla bayramı birlikte geçirebileceğim." diye konuştu.

Ahmet el-Ali de 4 yıldan beri İstanbul'da yaşadığını ve terör örgütü DEAŞ'ın korkusundan Suriye'ye dönemediğini aktardı.

Yaşadıkları bölgelenin ÖSO ve Türk askeri sayesinde terör örgütlerinden arındırıldığını belirten el-Ali, "Köyümüzü teröristlerden temizlediler bayramda da kapıyı açtılar gidip bayramı yapıp geleceğiz. Ülkeme gidiyorum ninem, dedem, dayılarım orada onları göreceğim. Türk askerinden Allah binlerce defa razı olsun yollarımızı açtılar memleketlerimize rahatlıkla gidip ailelerimizi görebileceğiz." ifadelerini kullandı.

Ali Muhammed de terör örgütlerinin temizlenmesinin bölge halkını huzura kavuşturduğunu anımsatarak, "Türk Ordusu sayesinde yıllar sonra ilk defa bayramı bayram gibi yaşayacağız." dedi.

Bayramlaşmak için ülkelerine giden Suriyeli sığınmacıların dönüşleri 26 Haziran saat 08.00'de başlayıp 6 Temmuz saat 17.00'de sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.