Kırıkkale

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

10:05 08 Şubat 2016
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

"Ülkemizde tütünle mücadele çalışmaları kapsamında saha denetimleri yapılmaktadır. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ile hizmet verilmekte ve sigara bırakma poliklinikleri sigarayı bırakmak isteyen kişilere hizmet sunmaktadır. Tütünle mücadelede Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği kriterlere göre ülkemiz dünyada başarılı ilk 4 ülke arasında yer almaktadır. 2014 yılında TÜİK tarafından yapılan araştırmada sigara kullananların kullanma nedenleri arasında yüzde 36,2 ile birinci sırada merak, yüzde 29,4 ile ikinci sırada arkadaş etkisi ve yüzde 16,8 oranı ile özenti üçüncü sırada bulunmaktadır. Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir."

Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, tütün kullanımının önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle bir yılda milyonlarca kişinin öldüğünü bildirdi.

Uzun, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 1 milyarı aşkın kişinin tütün kullandığını, Türkiye’de ise bu sayının 16 milyona yaklaştığını belirtti.

Türkiye’de tüm ölümlere bakıldığında yaklaşık dörtte birinin tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle meydana geldiğini vurgulayan Uzun, şunları kaydetti:

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.