Kırklareli

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Şaylan:

16:32 21 Ağustos 2015
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Şaylan:

"Ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız"

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, aşırı sıcakların rekolteyi olumsuz etkilediğini belirtti.

Şaylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yaz sıcaklarının mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini söyledi.

Ayçiçeği hasadında kurak alanlarda bir dekardan 50 ile 150 kilogram rekolte alındığını anlatan Şaylan, ''Aşırı sıcaklıklar nedeniyle ayçiçeği rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 50 düşüş oldu. Bir dekardan geçen yıl 150 ile 250 kilogram rekolte alırken, bu yıl 50 ile 150 kilograma düştü. Ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Geçen yıl yüzde 50 olan yağ oranı bu yıl yüzde 35'lere düştü'' diye konuştu.

Dolar ve avrodaki artışın mazot, gübre, tohum ve tarım ilaçlarını yakından ilgilendirdiğini de işaret eden Şaylan, bütün tarım ürünlerinin dovize endeksli olduğunu ifade etti.

Hububatların hasat dönemlerinde fiyat politikaları belirlenirken dolar ve avronun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Şaylan, şöyle konuştu:

''Dolar yaklaşık 3, avro ise 3,5 liraya kadar yükseldi. Tarım ürünleri tamamen dolar ve avroya endeksli. Dolar ve avronun artmasıyla birlikte mazot, gübre, tohum ve ilaca zam gelebilir. Önümüzdeki günlerde çiftçiyi zor durumlar bekliyor. Dolar ve avronun artması çiftçinin üretim maliyetlerini de arttıracak. Bu durum çiftçileri kötü etkileyecek. Hububat hasat zamanlarında fiyat politikaları belirlenirken, doların ve avronun artışı göz önünde bulundurulmalıdır. Çiftçiyi iyi günler beklemiyor.''

 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.