Kırklareli

Hayvancılık işletmelerinin umudu "sertifikalı çobanlar"

12:33 24 Ocak 2016
Hayvancılık işletmelerinin umudu "sertifikalı çobanlar"

ÖZGÜN TİRAN - Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Trakya'da açılan "sürü yönetimi elemanı" kursu, bölgede çalıştıracak çoban bulmakta zorlanan işletmeler için umut ışığı oldu.

Trakya'da hayvancılıkla uğraşan birçok işletmeci, yüksek ücret, sağlık güvencesi ve kalacak yer gibi birçok imkan sunmasına rağmen çoban bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Gençler çobanlık yapmak istemezken, köylerden kente gelenler de fabrikalarda çalışmayı tercih ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle 51 ilde 11 bin kişi için açılan "sürü yönetimi elemanı" kursu, bu tür sıkıntılar yaşayan işletmelere umut oluyor.

Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya'da çoban sıkıntısının devam ettiğini söyledi.

Hayvan besiciliğinin daha çok kırsal alanlarda yapıldığına işaret eden Oral, kente göç nedeniyle de köylerde çoban bulunamadığını ifade etti.

Oral, yıllık 25 bin liradan başlayan ücretler verilmesine rağmen özellikle gençlerin çoban olmak istemediğini bildirdi.

Bakanlığın yaşanan sıkıntıları gidermek ve gençlere mesleği sevdirmek amacıyla ''sürü yönetimi elemanı" kursu açtığına işaret eden Oral, şöyle konuştu:

''Kursun çok büyük faydaları olacağına inanıyoruz. Bu tür kurslarla sıkıntımızı bir nebze gidermek istiyoruz. Amacımız hem kaliteli hayvan sürüleri yönetmek ve geliştirmek hem de bu kurstan edinilecek bilgi ve belge desteğiyle aile işletmelerine ekonomik destek sağlamaktır. Bunun için büyük atılım yaptık. Birliğimiz bünyesindeki üyelerimiz bize destek çıktı. Kursa başvuru, beklediğimizden daha fazla oldu. Bu demektir ki artık bu işi benimsiyoruz. 'Bu bizim işimiz, artık bu işten ekmek yiyeceğiz' diyerek, bu amaçla yola çıktık. Kursa katılan arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Sonraki jenerasyona da emsal teşkil edeceğinden, yaptığımız işin gurur ve heyecanını yaşıyorum.''

Çobanlığın küçümsenecek değil, bilgi ve beceri isteyen bir iş olduğunu vurgulayan Oral, ''Kursu bitirerek sertifikalarını alan kişiler hem meslekteki ön yargıları kaldıracak hem de mesleğin itibarını artırıp, çoban ihtiyacını karşılayacak'' dedi.

Birkaç yıl sonra çobanlığın rağbet gören meslekler arasında yerini alacağını dile getiren Oral, belgesi bulunmayanların da çobanlık yapamayacağını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.