Kırklareli

"Hamilelerde B-12 eksikliği düşük tehlikesi oluşturuyor"

11:59 07 Temmuz 2016
"Hamilelerde B-12 eksikliği düşük tehlikesi oluşturuyor"

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Duran Ada, "İnsan vücudunda DNA sentezi görevini yapan B-12 vitamini eksikliği hamilelerde düşük tehlikesi oluşturuyor." dedi.

Ada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, B-12 vitamininin nörolojik ve ruh sağlığı açısından önemli bir vitamin olduğunu söyledi.

Özellikle hamine kadınlarda B-12 vitamininin büyük önem arz ettiğini hatırlatan Ada, hamilelik dönemlerinde 2, emzikli dönemde ise 1,5 kat B-12 vitamini ihtiyacının arttığını belirtti.

B-12 vitamini eksikliğinde hamilelerde düşük, felç ve kalp krizi gibi sorunlarına neden olabildiğini vurgulayan Ada, "B-12 vitamini DNA sentezi görevini yapar. Mide, bağırsak, ağız olan sistemde kan hücreleri ve üreme sağlığı açısından olan organlarımızda hücre bölünmesini sağlar. B-12 eksik olduğu zaman mide bağırsak hastalıkları, kansızlık ortaya çıkar. B-12 hızlandırıcı olarak vücutta yer alıyor. Hamilelerde düşük, felç, kalp krizi görülebilir. Dengesiz beslenmeden de kaynaklanabilir. B-12 ihtiyacı hamilelik döneminde ve çocuğun emzirildiği dönemde ihtiyaç artıyor. Hamilelik döneminde 2, emzikli dönemde de normal ihtiyaçtan 1,5 kat artıyor." diye konuştu.

Hamilelik döneminde B-12 vitamini eksikliğinin bebeklerin fiziksel ve beyin gelişimini doğrudan etkilediğine dikkat çeken Ada, "Bebekler vitaminlerini doğum öncesi anne kanından, doğum sonrası ise sütünden karşılıyor. B-12 vitamini eksiliği bulunan annenin bebeklerinde de büyük oranda B-12 vitamini eksikliği saptanıyor. Bebekler açısından da oldukça önemli olan vitamin bebeklerin beyin ve fizik gelişimini olumsuz yönde doğrudan etkiliyor."

Vejetaryen annelerin daha dikkatli olması gerektiğini bildiren Ada, şöyle devam etti: "B-12 vitamini hayvansal gıdalardan alınan bir vitamindir. Daha çok sığır karaciğerinde ve böbreğinde bulunuyor. Vejetaryenler et tüketmediği için B-12 vitamini açısından en büyük risk grupları arasında yer alıyor. Vejetaryen anneler hamilelik dönemlerinde daha dikkatli olmalıdır. Vejetaryen annelerin çocuklarında da B-12 eksikliği görülme oranı çok fazladır. Vejetaryen olan hamileler için hekimler tarafından B-12 vitamini desteği öneriliyor. Vejetaryen, beslenme bozukluğu, mide, bağırsak hastalığı, ağız yaraları, uyuşukluk, hafıza bozukluğu, baş dönmesi gibi özel durumlar da B-12 vitamini ölçümü yaptırabilir."

Öte yandan sosyo-ekonomik açısından gelir seviyesi düşük bölgelerde et tüketiminin az olduğu için yoksul aile bireylerinde de B-12 vitamini eksikliğinin saptandığını aktaran Ada, "Sosyo ekonomisi düşük bölgelerde B-12 eksikliği sıkça görülmektedir. Vitamin daha çok et ürünlerinde bulunduğu için et tüketimi az olan bölgelerde yaşayan vatandaşlarda B-12 eksikliği saptanıyor. Yoksul aileler daha çok şeker ağırlıklı besleniyor. Yoksul ailelerde B-12 vitamini eksikliği çok sık görülüyor. B-12 vitamini ayrıca kişilerin ruh ve sinir sağlığını da doğrudan etkilediği gibi hafıza zayıflığı, eller ve kollarda uyuşma, duyu kaybı, baş dönmesi, tat, görme ve koku bozukluğuna sebep olabilir. Depresyon, duygu durum bozukluğuna neden oluyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.