Kırklareli

Dünya Kalp Günü

11:29 29 Eylül 2017
Dünya Kalp Günü

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, Türkiye'de 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp ve damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğünü belirtti.


Cerit, Dünya Kalp Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kalp ve damar hastalıklarının küresel olarak bir numaralı ölüm sebebi olduğunu bildirdi.

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edildiğini ifade eden Cerit, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2'si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir. Türkiye'de 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp, damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir.

Davranışsal risk faktörleri yani sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının yüzde 80'inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.