Kırklareli

"Doğru sürüm ve ekim erozyonla mücadelede önemli"

11:12 15 Kasım 2017
"Doğru sürüm ve ekim erozyonla mücadelede önemli"

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Danışmanı Prof. Dr. Orhan Doğan, erozyonla mücadelede en önemli etkenlerden birinin tarla sürüm teknikleri olduğunu belirterek, "Çiftçilerimiz tarlalarını iş yükü kolaylığı nedeniyle yokuş aşağı değil de yan olarak sürmeli ve ekim yapmalıdır. Doğru sürüm ve ekim yapıldığında erozyonla mücadelede yüzde 50 başarı sağlanabilir." dedi.

Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erozyonla mücadelede tarım alanlarındaki sürüm ve ekim teknikleri hakkında bilgi verdi.

Türkiye'deki en büyük erozyon nedenlerinin tarım alanlarının yanlış sürülmesinden kaynaklandığını belirten Doğan, tarım alanlarının paralel olarak sürülmesi gerektiğini anlattı.

Yokuş aşağıya sürülen tarım alanlarında erozyon olma olasılığının arttığına dikkati çeken Doğan, "Yokuş aşağıya sürülen alanlarda toprağın verimliliği de kayboluyor. Çünkü en ufak bir rüzgar ve yağışta toprak yokuş aşağıya doğru akacak. Topraktaki gübre, vitamin ne varsa yok olmuş olacak." diye konuştu.

Erozyon ile mücadelede çiftçilerin bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Doğan, toprak ve su kaynaklarının doğru kullanımının önemine işaret etti.

- "Türkiye'de erozyonun azalması için ciddi çalışmalar yapılıyor"

Prof. Dr. Doğan, bir ülkenin toprak ve su kaynakları ile var olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Erozyonla mücadele en önemli etkenlerden biri tarla sürüm teknikleridir. Çiftçilerimiz tarlalarını iş yükü kolaylığı nedeniyle yokuş aşağı değil de yan olarak sürülmeli ve ekim yapılmalıdır. Doğru sürüm ve ekim yapıldığında erozyonla mücadelede yüzde 50 başarı sağlanabilir. Ülkemizin geleceği açısından bu basit tekniklere dikkat edilmesi gerekiyor."

Doğan, son yıllarda çiftçilerin de bu tekniklere uygun olarak hareket ettiğini anlatarak, az da olsa bazılarının ise buna dikkat etmediğini kaydetti.

Türkiye'nin erozyonla mücadelede başarılı ülkeler arasında yer aldığını aktaran Doğan, Türkiye'de erozyonun azalması için ciddi çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.