Kırklareli

"Beyaz baston"lu müezzin azmiyle örnek oluyor

11:01 13 Mart 2018
"Beyaz baston"lu müezzin azmiyle örnek oluyor

UFUK ERTOP - Kırklareli'de doğuştan görme engelli müezzin Hüseyin Özkan, azmiyle çevresindekilere örnek oluyor.

Karacaibrahim Mahallesi'ndeki Arpalık Camisinin müezzini Özkan (25), sabaha karşı hazırlanıp beyaz bastonunu alarak evden ayrılıyor.

Akrabalarının ezberlettiği cami yolunu 3,5 yıldır bastonunu kılavuz yaparak bulan müezzin Hüseyin, camiyi ibadete açıyor.

Beş vakit, eviyle cami arasında mekik dokuyan Hüseyin Özkan, camiye girer girmez bastonunun yardımıyla dolaptan cübbesini alıp giyiyor.

Özkan, kendisine "rota" olarak belirlediği halı eklerine ayağını sürüyerek ulaştığı minare odasında okuduğu ezanla cemaati camiye davet ediyor.

Görmemesine rağmen işini hiçbir zaman aksatmayan Özkan, hayat mücadelesiyle çevresindekilere örnek oluyor.

Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engeline rağmen çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Yüzde 90 görme engelli olduğunu ifade eden Özkan, sadece ışığı ve karartıyı seçebildiğini, nesneleri ayırt edemediğini anlattı.

Eğitimini tamamladığı İstanbul'da braille alfabesi öğrendiğini aktaran Özkan, görme engelinin hayatının hiçbir alanına engel olmadığını söyledi.

Mesleğini çok sevdiğini belirten Özkan, her gün ilk günkü heyecanla uyanarak evden çıkıp camiye gittiğini kaydetti.

''İnsan bir işi severek yaptığı zaman onun icab ettiği her şeye katlanıyor'' diyen Özkan, şöyle devam etti:

''Cami cemaatimizden Allah razı olsun. Ben görevimi engelsiz bir vatandaş gibi yaptığımı düşünüyorum. Camide bir musluk bozulsa usta buluyorum, klima arızalansa servis çağırıyorum. Çatıda bir sorun olsa cami cemaatinin de yardımıyla hep beraber yapıyoruz. Benim de bir engelsiz gibi görev yaptığımı görünce aradaki mesafe ve ön yargı kırıldı. Ben de onlara anlayış gösteriyorum. 'Ben gözlerimi kapasam adım atamam sen nasıl yürüyorsun, evde nasıl işini görüyorsun, ben gözlerimi kapasam yemeği üzerime döküyorum' gibi sorular çok soruldu bana ama insan azmettiği zaman yapabiliyor. Ben çarşıya gidip yemeğimi yiyebiliyorum. Yazın 6-7 ay evde yalnız kalıyorum, yemeğimi kendim yapıyorum. Ön yargısız yaklaşım olduğu zaman benim de engelsiz bir insandan farkım olduğunu düşünmüyorum.''

- ''Engelim olmasa komando olmayı isterdim''

Engellinden dolayı askerliğini yapamadığını belirten Özkan, ''Bizim aileden gelen bir avcılık kültürü var. O zamanlar benim de silahlara ve askerliğe merakım vardı. Engelim olmasa komando olmayı isterdim. Öyle bir hayalim vardı ve kısmet olmadı." diye konuştu.

Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben bir engelsiz gibi görev yapıyorum. Benim görme engelim var ama azim ve kararlılıkla bu açığı kapadığımı düşünüyorum. Evden camiye yalnız gidip gelmeyi, yemek yapmayı, çarşıya inmeyi bir engelsiz yapabiliyorsa biz de yaparız diye düşüncem var benim. Engelin insanın işine, hayallerine, isteklerine engel olacağını düşünmüyorum. Göz tabii ki de bir eksiklik. Göz olsa da olmasa da bir diyemem ama engelsiz bir insanın 10 dakika yaptığı işi ben 15 dakikada yaparım. Şonuçta yaparım. Azim ve kararlılıkla bu işlerin yoluna girebileceğini düşüyorum.''

Edirne'de her yıl düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine de gittiğini dile getiren Özkan, ''Allah pehlivanlarımıza derman versin. Yeni sezon başlayacak. Ben her yıl Kırkpınar Yağlı Güreşlerine gidiyorum. Tribünlerdeki ambiyans, cazgırların okuduğu maniler çok hoşuma gidiyor.'' dedi.

Özkan, ayrıca başkalarının yardımı olmadan evinden çıkmayan engellilere ise ellerine bastonlarını alarak evlerinden çıkmaları tavsiyesinde bulunarak, herkesin ailesinden bağımsız bir özel hayatı olması gerektiğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Cami İmamı Siracedden Demir de Özkan'dan çok memnun olduğunu belirterek, Özkan'ın görevini engeline rağmen büyük bir azim ve kararlılıkla yerine getirdiğini belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.