Kırşehir

Savunma sanayi Anadolu'ya açılıyor

10:09 29 Ekim 2015
Savunma sanayi Anadolu'ya açılıyor

ABDULLAH YILDIZ - Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, KOBİ'ler ve yan sanayinin büyük savunma projelerinde değerlendirilebilmesi amacıyla 15'i aşkın ilde tanıtım çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savunma sanayisindeki projeleri üstlenen her yüklenici firmaya mutlaka KOBİ'ler ve yan sanayilerle çalışma şartı getirdiklerini, sanayileşme dairesi vasıtasıyla da tanıtım programları düzenlediklerini ifade etti.

Çalışma yapılan il sayısının 15'i geçtiğini belirten Demir, alt kümelenme grupları oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı.

Demir şöyle konuştu:

"Ana yüklenici olarak projelerimizi alan şirketlerle ilgili sözleşme gereği koyduğumuz şartlar var. Belli şekilde KOBİ kullanmak ve belli miktarda yan sanayi kullanmak gibi. Onları daha etkin bir şekilde yönlendirirken, sanayileşme dairemizdeki arkadaşlarımız Anadolu'daki illeri geziyorlar. Her gittiğimiz yerde o ildeki ilgili sektörü analiz edip potansiyeli olan yapılanmaları ve şirketleri bu tür projelerde öne çıkarmak üzere bir anlamda projelerimizin içine katmayı amaçlıyoruz."

Anadolu'daki potansiyeli savunma sanayinden proje alan şirketlere de yönlendirmeye gayret ettiklerine işaret eden Demir, şöyle devam etti:

"Ankara'dan büyüyen halkalar şeklinde düşünülürse, Anadolu'daki illerde bulunan potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. Mesela Eskişehir, Kırıkkale, Kırşehir gibi. Çünkü, tanınma ve temas olmazsa bu işle ilgili adım atamayız. İllerimize giderek projelerimizi anlatacağız. Sektörler ve iller projelerimizi tanıyacaklar. Projenin bir dizi alt teknoloji ve üretimi var. İş alanlarına bölünebiliyor. Projeler Anadolu'da halka halka büyüyecek. Gönlümüz böyle geniş bir kümelenmeyi tüm Türkiye'de oluşturabilmek." 

Demir, hangi ilde ne potansiyel varsa onu harekete geçirmek için gayret gösterdiklerini anlattı.

Örnek olarak elektrooptik alanında bir yatırım veya mükemmeliyet merkezi oluşturmak istediklerini dile getiren Demir, "Bunun merceği, imalatı, tasarımı var. Bu sadece bir örnek. Milli piyade tüfeğinin dürbünü gibi. Ama sadece bu işi yapan bir şirket ayakta kalamaz. Elektrooptik işine giren bir şirketimizin çeşitli alanlarda da ürün çıkartmasını bekleriz. Ana yüklenici olarak çalışan ASELSAN gibi şirketlerin alt üretimlerini üstlenebilir. Belli spesifik ürün belirli ilde demek yerine, potansiyel ne varsa onu harekete geçirmek istiyoruz. Hiç aklımıza gelmeyen şirketler hiç aklımıza gelmeyen alanlarda bile oyuncu olabilirler" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.