Kırşehir

GRAFİKLİ - FETÖ, çözülmeyi önlemek için üyelerini "etkin pişmanlığa" karşı uyarmış

14:24 31 Ağustos 2016
GRAFİKLİ - FETÖ, çözülmeyi önlemek için üyelerini "etkin pişmanlığa" karşı uyarmış

SERKAN GÜNER - Kırşehir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan polisin evinde, örgüt üyelerinin gözaltına alınmaları durumunda etkin pişmanlıktan yararlanmalarını önlemek için hazırlanmış yazılı talimat bulundu.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, Kırşehir merkezli 11 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan polis memuru Bülent Şimşek'in evinde yapılan aramada, el yazısıyla hazırlanmış "etkin pişmanlık blöfü" talimatları ele geçirildi.

Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Hukuk İşleri Servisi'nde çalıştığı ve yaklaşık 7 ay önce farklı isimlerle sosyal medya hesapları açarak FETÖ adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret etmek suçundan meslekten ihraç edildiği öğrenilen Şimşek'in, dinleme ya da teknik takip yapılamaması için elektronik aletler kullanmadan, kendisine üst düzey "imamlardan" yazılı olarak gönderildiğini söylediği talimatları, örgüt üyesi polislere aktardığı belirlendi.

Örgüt üyelerinin gözaltına alınmaları durumunda etkin pişmanlık uygulamasından yararlanmasını önlemek ve örgüt yapısının çözülmesini engellemek için üyelerine yönelik hazırladığı anlaşılan talimatta şu ifadeler yer alıyor:

"- Gözaltına alındığı ya da ifade verilmesi istendiği takdirde, öğretmen ya da iş adamlarının daha önceki polis sorgularında yardımcı oldukları, bilgi ve evrak desteği sağladıkları söylenirse ve bu şekilde destek ile etkin pişmanlıktan faydalanabileceği durumuna kesinlikle inanılmamalı, böyle bir durum söz konusu değildir.

- Emniyette kendilerine teklif edilecek olan etkin pişmanlık teklifine kesinlikle inanmamaları gereklidir, bize yapılmak istenilen bir blöftür. (Örgütün yapısı veya işleyişi, kendilerinden kimin sorumlu olduğu, kimlerden sorumlu oldukları) gibi sorular sorulursa bu konularda kesinlikle konuşulmamalı, herhangi bir örgüte bağlı olmadığı söylenmelidir. Bu sorular tamamen blöftür.

- Kendiniz, aileniz, akrabalarınızla ilgili kimseye bir şey anlatmayın. Konuşulan her kelimeye ve cümleye dikkat edin. Gözaltına alınma durumu olduğu takdirde verilen her ifade aynı olmalı, sizlere isnat edilen suçların tamamı inkar edilmeli, tüm sorulara aynı şekilde cevap verilmelidir.

- Emniyette teklif edilecek olan etkin pişmanlığın bizim için bir blöf olduğu unutularak inanılırsa, kendinize ve hepimize çok büyük zararı olacaktır.

- Sorgu öncesinde ya da sorgu sırasında hakim, savcı veya polisin herhangi bir teklifi kabul edilmemeli, kısa, detaysız ve aynı cümleler kullanılmalı, ailenize, akrabalarınıza, yakınlarınıza yardımcı olunacak denilerek yardım etmek istediklerini söylediklerinde inanılmamalı, etkin pişmanlığın bir blöf olduğu, amaçlarının bilgi almaya çalışmak olduğu unutulmamalı.

- Eğer sorguda pişmanlıktan yararlanarak serbest kalınacağı ya da daha az ceza alınacağı şeklinde ısrar edilirse, hiçbir şekilde etkin pişmanlık yasasından yararlanılmayacağı, bunun kendilerini kandırmaya yönelik bir blöf olduğu unutulmamalı. Sorguda, kendisine hangi kanuna göre sorgulama yapıldığı, hiçbir suç işlemediğini, ellerinde delil olmadığını bilmeli ve kesinlikle avukatını istemelidir. Diğer gözaltında bulunanların yardımcı olduğunu, herkesin etkin pişmanlıktan faydalandığını söylediklerinde ise inanılmaması, böyle bir şeyi yapmayacağı, bunun da tamamen kandırmaya yönelik bir blöf olduğu unutulmamalıdır."

Soruşturma kapsamında Şimşek'in, bu talimatları kimlere ulaştırdığı araştırılıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.