Kırşehir

Toprak heykellerle mesajlar veriyor

11:08 25 Kasım 2016
Toprak heykellerle mesajlar veriyor

ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de yaklaşık 35 yıldır beyaz eşya servisi işi olan makine teknikeri Recep Dündar, bir kısmını atölyeye çevirdiği iş yerinde, boya kullanmadan renkli toprakları iskelete sıvayarak sanat eserleri yapıyor.

Çocukken çamurdan oyuncaklar yaparak penceresinde saklayan ve içindeki sanat aşkını bu sayede keşfeden 62 yaşındaki Dündar, Kırşehir'de bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra 1981'de beyaz eşya servisi açtı.

Küçük yaşta çamurla yaptığı çalışmaları geliştiren toprak ustası Dündar, ilerleyen yıllarda, bir bölümünü atölyeye çevirdiği Aşıkpaşa Mahallesi'ndeki iş yerinde, boya kullanmadan doğa, hayvan ve insan figürlü renkli toprak heykeller yapmaya başladı.

Kırşehir ve bölgesinden topladığı 32 çeşit toprağa sıvama tekniğiyle hayat veren Dündar, minyatür bitki ve hayvan heykelleriyle insanlara cesaret, güven ve sevgi mesajları vermeye çalışıyor.

Dündar, kimi zaman Hazreti Mevlana'nın sözünden yola çıkarak kimi zaman ise Adem ile Havva'nın yaratılışından esinlenerek heykeller yapıyor. Dündar, bugüne kadar İbni Sina, Farabi, Einstein ve Leonardo Da Vinci'nin yanı sıra merhum iş adamları Sakıp Sabancı ve Vehbi Koç'un da aralarında yer aldığı çok sayıda kişinin minyatür heykellerini de yaptı.

-150'ye yakın eserini sergiledi

Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıvama tekniğini kullanarak demir iskelet üzerine boya kullanmadan renkli topraktan heykeller yaptığını söyledi.

Yaptığı heykellerle Hacettepe Üniversitesi, Atatürk Kültür Merkezi, MTA Tabiat Tarihi Müzesi ve Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere 15 yerde kişisel sergi açtığını belirten Dündar, 150'ye yakın eserini sergileme imkanı bulduğunu ifade etti.

Doğa, hayvan ve bitki figürlü heykellerinde çeşitli mesajlar verdiğini dile getiren Dündar, şöyle konuştu:

"Çalışmaları genelde bir konu üzerine oturtuyorum. Cesaret, güven, sevgiyi birlikte sunmaya çalışıyorum. İçeriğinde mutlaka bir hikaye vardır. İnsanın medeni cesaretinin ne kadar yüksek olduğunu göstermek için insan ve dinozor eserlerini birlikte yaptım. Çalışmaları önce beynimde, sonra elimde şekillendiriyorum. Genellikle hayvanlar aleminden eserler yapıyorum."

- 4 projesi var

Çalışmalarında mutlaka bir konu ya da hikaye bulunduğunu vurgulayan Dündar, faydalı olabileceğini düşündüğü 4 önemli projesi olduğunu aktardı.

Bunlardan birisinin Kırşehir’in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde bulunan 42 çeşit kuş türünün topraktan 3 boyutlu heykellerini yapmak olduğunu anlatan Dündar, şunları söyledi:

"Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ndeki 42 çeşit kuşun topraktan heykellerini yaparak gölü, rölyef çalışmasıyla haritaya yerleştirmek istiyorum. 3 boyutlu çalışma ile bu kuşların heykellerini büyük bir alanda hizmete sunmayı arzu ediyorum. Ahi Evran Üniversitesi Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesine bu proje tasarımı sundum. Üniversiteden bu konuda destek bekliyorum."

- En büyük hayali her ilin toprağından Atatürk büstü yapmak

Projeleri hakkında bilgiler veren Dündar, şöyle devam etti:

"İkinci projem, 36 padişahın çamurdan temsili betimlemelerini yapmak. Üçüncü projem, Türkiye'nin her ilinden getirilen topraklarla Türkiye haritası yapmak. Her ili haritada kendi topraklarıyla temsil ettirmek ve bu toprakların karışımından da Atatürk büstü yapmak en büyük hayalim. Dördüncü projem de MTA Tabiat Tarihi Müzesi'ne uygun olacak şekilde dünya üzerinde yaşamış dinozorların heykellerini yaparak bunu müzeden dünyaya tanıtmak."

Sıvama tekniğiyle renkli topraklardan doğa, hayvan ve insan figürlü heykel yapan ustaların sayısının çok az olduğuna işaret eden Dündar, kendisinden sonra bu sanatı devam ettirecek meraklı kişileri yetiştirmek istediğini kaydetti. Dürdar, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız bana imkan sunarsa bu çalışmalarıma destek verilirse bir öğrenci grubu da yetiştirmek istiyorum." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.