Kırşehir

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

17:49 06 Şubat 2018
Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Suat Türkoğlu, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Türkoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, karbonmonoksit zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekerek, hayati tehlikeler ve kalıcı hasarlar veren sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi.

Yanlış kullanım veya ihmal yüzünden soba, şofben, bacadan sızan karbonmonoksit gazı ile her yıl onlarca insanın zehirlendiğini anımsatan Türkoğlu, şunları kaydetti:

"Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Zehirlenmeler sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir."

Zehirlenmelere karşı her türlü ısıtma cihazının ve kullanılan yakıtın standartlara uygunluğunun kontrol edilmesi gerektiğine işaret eden Türkoğlu, açıklamasının devamında şunlara yer verdi:

"Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalıdır. Şofbenler mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofben asla çalıştırılmamalıdır.

Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı, yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak söndürülmeli, doğalgaz kaçaklarına karşı dikkat edilmeli, tedbirler alınmalıdır. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 numaralı telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.