Kırşehir

Doğalgazda yüzde 50'ye varan tasarruf imkanı

11:17 29 Mart 2018
Doğalgazda yüzde 50'ye varan tasarruf imkanı

Merkezi doğalgaz ısı sistemlerinde termostatik vana ve kalorimetre sayesinde yüzde 50'ye varan tasarruf imkanı olduğu belirtildi.

Makine Mühendisleri Odası Kırşehir Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Çetiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, ısı tasarrufu ve konforunun merkezi doğalgaz sistemlerinde ferdi sistemlere göre daha iyi olduğunu söyledi.

Kanunda yapılan değişiklikle 2 bin metrekare üzerindeki binalarda merkezi ısınma sistemi kurulması ve bu dairelere kalorimetre ve termostatik vana takılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Çetiner, bu sayede çok daireli binalarda da bireysel ısınma özgürlüğünün getirildiğini vurguladı.

Yanlış bilgilenmeler nedeniyle bazı daire sahiplerinin merkezi sistemden ferdi sisteme geçmeye çalıştığını anlatan Çetiner, şöyle konuştu:

"Kanunda yapılan değişiklikle 2 bin metrekarenin üzerindeki binaların merkezi sistem olması, kalorimetre ve termostatik vana takılması zorunlu. Termostatik vana ve kalorimetre takıldığı zaman insanlar çok daireli binalarda bireysel ısınma özgürlüğünü de kazanıyor. Termostatik vana ile doğalgazımızı hiç bir zaman kapatmıyoruz ancak en düşük konuma getirebiliyoruz. Yani 2 konumunun altına düşüremiyoruz. 2 konumunun karşılığı da 16 derece. Odalarımızın ısısı en az 16 derece olduğunda altı ya da üst dairelerden ısı almamış oluyoruz. Amiyane tabiri ile de ısı hırsızlığı yapmıyoruz. Evden gidildiğinde bile sıcaklık en az 16 derece oluyor."

Çetiner, kalorimetre ve termostatik vana takılan dairelerde minimum yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlandığına işaret ederek, binalardaki alınan diğer tedbirlerle bunun yüzde 50'lere çıkabildiğini aktardı.

Doğalgazın yeni geldiği Kaman ve Mucur ilçelerinde bilgi kirliliğinden dolayı yüksek katlı ve çok daireli binaların sahiplerinin ferdi ısınma sistemine geçmeye çalıştığını anlatan Çetiner, bilinçli olanların ise merkezi sistemden vazgeçmediğini bildirdi.

Çetiner, şunları kaydetti:

"Kaman'da 60 veya 90 dairelik binalar ferdi sisteme geçmiş diye duyuyoruz. Bunlar yanlış yönelimler. Merkezi sistemdeki tasarruf ve konfor durumu atlanıyor. Ama bilinçli olanlar da var. Mucur'da 2 bin metrekarenin altında, 13 daireli adı 'kültür' olan apartman var. Doğru bilgilendirme nedeniyle şu anda o binaya merkezi sistem yapılıyor. Kalorimetre ve termostatik vana konacak. Bunun bir örnek olmasını arzu ediyorum. İyi şeyler yapmak için apartmanımızın isminin kültür olması gerekmiyor."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.