Evli öğretmenler daha çok bağlı oluyormuş

Öğretmenler üzerinde yapılan araştırma evli ve bekar öğretmenlerin mesleğe bakışını ortaya çıkardı.

Evli öğretmenler daha çok bağlı oluyormuş
Evli öğretmenler daha çok bağlı oluyormuş
GİRİŞ 25.09.2013 12:34 GÜNCELLEME 25.09.2013 12:34

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Konya Eğitimde Girişimcilik ve İnovasyon Derneği ile Okul Yöneticileri Derneği işbirliğiyle yapılan "Öğretmenlerin Motivasyonları" araştırmasında, evli ve çocuklu öğretmenlerin, bekar ve hiç çocuğu olmayan öğretmenlere göre mesleğe bağlılıklarının daha yüksek olduğu tespit edildi.

NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmanın Türkiye genelinde bin 285 öğretmen üzerinde yapıldığını söyledi.

Öğretmenlerin, yaşam şartları, eğitim sistemindeki değişiklikler ve bölgesel faktörlerden doğrudan etkilendiklerini belirten Yılmaz, bire bir yapılan görüşmelerde çıkan sonuçlara göre, öğretmenlerin motivasyonlarını artırmaya yönelik çalıştay düzenleyeceklerini dile getirdi.

Yılmaz, öğretmenlik mesleğinde, birçok meslekte olduğu gibi verimsizliğin en büyük nedeninin motivasyon eksikliği olduğunu anlattı.

Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin motivasyon düzeyinin yüksek olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Araştırmada öğretmenlerimizin mesleğe olan ilgi ve bağlılığı ölçülmeye çalışıldı. Araştırmamızda öğretmenlerin motivasyon düzeyinin ortanın üzerinde bir değer aldığı görüldü. Öğretmenlerimizin motivasyonu yüksek. Yani mesleklerini coşkuyla, heyecanla ve mutlulukla yaptıklarını ifade edebiliriz" diye konuştu.

Doç. Dr. Yılmaz, öğretmenlerin görev yaptığı bölgelerin motivasyonlarını etkileyen belirleyici unsurların başında geldiğini ifade ederek, "İç Anadolu Bölgesinde görev yapan öğretmenler, diğer bölgelerde görev yapan öğretmenlere göre kendilerini daha mutlu hissediyor, görevlerini daha içten yapıyor. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görev yapan öğretmenlerin motivasyonları, diğer bölgelerde görev yapan öğretmenlerden anlamlı bir şekilde düşüktür" dedi.

Memleketinde çalışan öğretmenlerin motivasyon düzeyinin memleketinde çalışmayanlara oranla daha yüksek olduğuna işaret eden Yılmaz, öğretmen atamalarında Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu hususu önemsemesi gerektiğini vurguladı.

"Yeni öğretmenler uyum sorunu yaşıyor"

Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin motivasyon düzeyinin düşük olduğunu aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Öğretmenlerin yaşları ilerledikçe içsel ve dışsal motivasyonlarının arttığını gördük. Sosyal ve ekonomik şartların ağırlığı da fark edilebilir düzeyde. Araştırmanın geneline baktığımızda, öğretmenlerin yüzde 47'si kendini 'mutlu, huzurlu ve itibarlı' görmektedir. Öğretmenlerin sahip oldukları çocuk sayıları arttıkça içsel ve dışsal motivasyonları artıyor.

Dikkati çeken diğer bir sonuç ise, evli olan öğretmenlerin, bekar öğretmenlere göre motivasyonlarının daha yüksek olması. Evli ve çocuk sahibi öğretmenlerin mesleğe daha bağlı, işini daha severek yaptığını saptadık."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti