Evinizdeki renklerin etkileri neler?

Renkler insan psikolojisinde büyük etkiler yaratıyor.

Evinizdeki renklerin etkileri neler?
Evinizdeki renklerin etkileri neler?
GİRİŞ 02.12.2013 17:48 GÜNCELLEME 02.12.2013 17:48

Renklerle ilgili araştırmalar, renklerin insan psikolojisinde büyük etkiler yarattığını ve çoğu insanında bundan etkilendiğini açıklıyor. Özellikle Kanada'da yapılan bir araştırmada öğrencilerin başarı grafiklerinin basit renk değişimleri ile yükseltilebileceği gösterildi.

Aynı araştırmada davranış bozukluğu, gösteren öğrencilerin sınıflarının farklı renklere boyanması ile düzelme gösterdikleri de belirlendi.

Aslında gözümüze gelen görüntü iki çesit görme hücresi aracılığı ile taranıyor. Silindir şeklinde olanlar ışığı, koni şeklinde olanlar ise rengi algılıyor. Gözümüzde 7 milyon konik ve 100 milyon kadar silindirik hücre var. Renge duyarlı konik hücreler ağ tabakasının ortasında ışığa duyarlı silindirik hücreler ise kenarında daha yoğun. Görme merkezleri, her iki beyinin arka bölümlerinde yer alıyor. Renkler önce bu oksipital loblardaki merkezlerde analiz ediliyor. Sonra karmaşık bir işlemle derin beyin yapılarındaki imbik merkezlerle iletişim başlıyor.

Renklerin etkileri

Araştırmaya göre, her renk kendine özgü anlamlar taşıyor. Ateş kırmızısı, kişi üzerinde gerilim uyandırırken, yeşil renginin rahatlatıcı bir özelliği olduğunu kullanıldığı alanlarda kişilerin huzur bulabiliyor.

Mavi, en popüler renklerden biri olmasına rağmen yiyeceklerle ilgili konularda mavi kullanılacaksa dikkatli olmak gerekir. Çünkü mavi doğal bir iştah kapatıcı ve bazı durumlarda itici etki yapabildiğinden kilo almak isteyenlerin mavi renkten uzak durmaları gerekir. Kilo problemi olanların evlerini maviye boyamaları, onların zayıflamalarına sebep olabilir. Bu sebeple kilo problemi olanların, özellikle yemek odalarını ve mutfaklarını mavi renge boyatmaları gerekir. Hatta tencere, tava, yemek masası, masa örtüsü gibi mutfak malzemelerinin bile maviden seçilmesi zayıflama için çözüm olabilir.

Sarı renk kullananlar, saldırgan tavırlar sergilerken, aynı zamanda özgürlüğüne düşkün olanlar da yine bu rengi tercih ediyor. Sarı renginin insanı huzursuz eden etkisinden dolayı evlerde ve dekorasyonda kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.

Beyazın saf ve temiz etkisinin yanında siyah güven ve sadakati sembolize ediyor. Mor renk lüks hayatın ve asaletin rengi. Mor ile birlikte kahverengi de pozitif etkisi sebebiyle tercih edilmeli.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki