Bir ailenin büyük çaresizliği: Wilson hastalığı

Tarakçı ailesinin 3 çocuğundan biri yakalandığı Wilson hastalığı nedeni ile 10 yıl önce yaşamını yitirdi. Ailenin aynı hastalığı taşıyan diğer 2 çocuğundan biri ise yatalak oldu.

Bir ailenin büyük çaresizliği: Wilson hastalığı
Bir ailenin büyük çaresizliği: Wilson hastalığı
GİRİŞ 10.01.2014 15:19 GÜNCELLEME 10.01.2014 15:19

Sivas'ta Suşehri Yalnızbağlar Mahallesi'nde oturan Ayşe- Zihni Tarakçı çiftinin 3 çocuğu da genetik bir rahatsızlık olan Wilson hastalığının pençesine düştü. Çocuklarından en büyüğü olan Nurcan Tarakçı, hastalığın ileri safhaya ulaşması sonucu henüz 18 yaşındayken 2004 yılında yaşamını yitirdi. Çiftin diğer çocukları olan 25 yaşındaki Murat Tarakçı ile kardeşi 13 yaşındaki Furkan'da da aynı hastalık tespit edildi. Kişiye göre belirsiz veya etkin olarak seyreden hastalık bu kez de Murat Tarakçı'yı yatağa düşürdü. Bir çeşit karaciğer yetmezliği olan hastalığın ağır seyretmeye başladığı Murat Tarakçı yatalak oldu.

6 ay öncesine kadar İstanbul'da bir alışveriş merkezinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Murat Tarakçı, hastalığın ilerlemesiyle Suşehri'ne ailesinin yanına getirildi. Murat Tarakçı için Suşehri Kaymakamlığı ailenin evine özel hasta yatağı tahsis etti. Tarakçı'ya karaciğer nakli yapılacağı ancak uygun organ için beklendiği belirtildi. Kardeşi Furkan Tarakcı'da ise hastalığın hafif seyrettiği ve aralıklarla Ankara Dr. Sami Ulus Hastanesi'nde tedavi gördüğü belirtildi.

TEDAVİ YARDIMI İSTEDİ

Şeker hastalığı bulunan ve ağır işlerde çalışamayan baba Zihni Tarakçı, kaymakamlık yardımları ile geçinmeye çalıştıklarını söyledi. Çocuklarının rahatsızlığının kendilerini üzdüğünü belirten baba Tarakçı, daha iyi hastanelerde tedavi görmesi için destek istedi. Yatalak olan oğlunu da kızı gibi kaybetmek istemediğini söyleyen Tarakçı, uygun karaciğer naklinin bir an önce yapılması için dua ettiklerini söyledi.

WİLSON HASTALIĞI

Wilson hastalığı veya Hepatolentiküler dejenerasyon dokularda bakır birikimine yol açan otozomal resesif geçişli genetik bir hastalıktır. Bu hastalık kendini psikiyatrik veya nörolojik belirtilerle ve karaciğer hastalığıyla gösterir. Hastalık ilaçla tedavi edilebilir. Kullanılan ilaç sayesinde vücut bakır emilimini azaltır veya aşırı bakırı vücuttan atar. Ancak bazen hastalığın ilerlemesi yüzünden ilaçların etki etmediği durumlarda ise karaciğer nakli gerekir. Anne veya babadan genetik olarak gelen hastalık, genellikle 6-20'li yaşlarda ortaya çıkar.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün