Çocuk sağlıklı ortamda uyumalı

Çocukluk çağında gece uykudan korkarak uyanma soruna karşı aileleri uyaran uzmanlar, sağlıklı ve huzurlu ortamın önemine vurgu yapıyor.

Çocuk sağlıklı ortamda uyumalı
Çocuk sağlıklı ortamda uyumalı
GİRİŞ 13.03.2014 09:19 GÜNCELLEME 13.03.2014 09:19

Halk arasında kabus ya da karabasan olarak tanımlanan ve bir çeşit uyku bozukluğu olan gece korkusu hakkında bilgi veren Reem Nöropsikiyatri Merkezi'nden Dr. Mehmet Yavuz, şöyle dedi:

"Gece korkusu, çocuklarda sıklıkla 3-6 yaşları arasında görülen bir tür uyku bozukluk. Bu korku hali, yatma saatinden yaklaşık 1-2 saat sonra ortaya çıkar. Gerginlik, ağlama, hatta titreme gibi belirtilerle kendini gösterir. Kesin nedenleri bilinemez ancak, yatmadan hemen önceki zaman diliminde çocuğun gerilmiş ya da heyecanlanmış olması, gece korkusunun gelişimine uygun ortamı hazırlar. Evde yaşanan gerginlikler, yoğun strese maruz kalınması gibi etkenlerin buna neden olabilir. Çocuk, uykudan korkarak uyanır ve ağlama, bağırma gibi tepkiler gösterir. Korkulu rüya görme ya da rüya hatırlamama söz konusu olabilir. İlk uyanılan anda şaşkınlık ve gerginliğin sürmesi normal sayılır. Çocuklarda bu esnada kabusu anne babayla paylaşma isteği, sarılarak yatma ihtiyacı, uykuya dalmaya korkma gibi duygu durumları görülür. Ailenin desteğiyle ikna olabilirler. Bu anlamda, anne babanın vereceği tepkiler ve davranış biçimleri oldukça önemli olur. Böyle bir durum olduğunda anne veya baba çocuğun yanında bulunarak, korkusunun geçmesine destek olmalı. Gece lambasının veya kapının açık bırakılması, bir ihtiyacı olduğunda yanında olunacağının söylenmesi çocuğun gece korkusunun giderilmesine yardım eder. Ancak bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım alınmalı."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'in savunma maliyeti dudak uçuklattı
Dubai'de sel hayatı felç etti! Yönetim halka uyarılarda bulundu...