Peygamberin 'Nurlu Hayatı'nı anlattı

Ümit Kesmez imzasını taşıyan Efendimiz'in Nurlu Hayatı, O'nun beşerin talihini değiştiren, dünyanın ve insanın karanlıklarını aydınlatan hayatından belki de ilk defa okuyacağınız önemli kesitler sunuyor.

Peygamberin 'Nurlu Hayatı'nı anlattı
Peygamberin 'Nurlu Hayatı'nı anlattı
GİRİŞ 22.03.2013 13:44 GÜNCELLEME 22.03.2013 15:17

Efendiler Efendisi (sallallâhu aleyhi ve sellem), hayatının her karesi ile İnsanlık Âlemi için eşsiz bir rehberdir. O'nun 63 senelik dünya misafirliği sırasında yaşadıkları ve İlâhi Mesajı insanlığa sunduğu 23 yılın her anı, kendinden öncesini açıklayan ve kendinden sonrasına da saadet yollarını açan muhteşem ve eşsiz bir kaynaktır.

Muştu Yayınları tarafından hazırlanan eserin diğer siyer kitaplarından farklılaşan en önemli özelliği, En Kutlu'dan bugüne taşınan farklı detaylar ve bu detayların ifade ediliş biçimi. Özellikle Risâlet döneminde yaşananları gözünüzde canlandırabilecek şekilde anlatan yazar; o günleri bugünle buluşturan bir dil ve perspektif kullanmış. Yazarın bu anlatım şekli, aynı zamanda ıskaladığımız bir hakikate de dikkat çekiyor: 'İnsanlığı çıkmaza sürükleyen problemlerin çözümü, O'nun yaşadığı hayatta saklı'! Burada bize düşen görev, Efendimiz'in Nurlu Hayatı'nı biraz daha dikkatle okuyarak O Nur'un ışığıyla kendimize ve yaşadığımız zamana bakabilme gayretini göstermek olacaktır.

Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)'in hayat kronolojisi ile başlayan eser, Efendimiz'in Hz. İbrahim'e uzanan kutlu soyu, dünya hayatının başlangıcı, çocukluğu, gençlik dönemi ve nübüvvet vazifesinin ardından vefatına kadar olan sürede ashabıyla birlikte verdiği iman mücadelesini anlatıyor.
O, getirdiği mesajla 23 yılda en vahşileri bile insanlık makamına yükseltecek bir sırrı insanlığa sundu. Dünya ne O'ndan önce ne de O'ndan sonra neticesi bu ölçüde mükemmel olan bir değişim ve dönüşüm yaşamadı. Öyle ki O'nu tanıyanlar O'nu her şeye tercih edecek kadar sevdiler, O'na inananlar hiç bir zaman yanılmadılar ve O'nun çizdiği istikametten ayrılmadılar.

Ezelden Ebede uzanan yolda dünyamızı şereflendiren Kutlu Nebî'nin Nurlu Hayatı, bizi çağın darlığından, karmaşıklığından ve çözümsüzlüğünden kurtaracak, Kur'an'dan sonraki tek başvuru kaynağına yönelmeye, asırların hasretini yüklenmiş bir heyecanla beraber Ufuk İnsan'la tanışmaya davet ediyor.

Ölmeden önce Tanımamız Gereken Nurlu Hayat

Bir Müslüman'ın hayatında tanıması bilmesi gereken insanlar içerisinde Hz. Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi vesellem)'den daha büyük ve önemli hiç kimse yoktur ve olmayacaktır da. Peygamber Efendimiz, gelmiş ve gelecek olan insanlar içerisinde her yönden en önde olan özel bir insandır. İnsanlık, dünyada, ancak O'nun getirdiği nizama riayet ederek huzur bulacaktır. Söz konusu bağlılığın kuvveti, doğruluğu ve samimiyeti ne kadar yoğun olursa; hem burada hem de öte dünyada işlerin yolunda gitme ihtimali de o derece artacaktır.

Son yıllarda insanlara ölmeden önce yapmaları gerekenler 10'lu 100'lü skalalar eşliğinde salık veriliyor. Okunacak kitaplar, görülecek ülkeler, kentler, izlenecek filmler, dinlenecek şarkılar vesaire vesaire... Oyalanmaya meyilli insanoğlu için oldukça cazip listeler bunlar. Lakin hepsi de birer vehimden öteye gitmeyecek mahiyete sahip. Ve vehimler istikamet üzere hayatı idame ettirme önündeki en büyük tehlikelerdir. Vehimler insanın imtihanıdır. Bu gerçeği özümseyebildiğimiz kadarıyla iptilamızın mahiyetini idrak edebilir ve yol haritamızı sonsuzluğa endeksleme basiretini gösterebiliriz. Lafazanlığın kırılma noktasıdır O'nu tanımak, bilmek ve 'kardeşlerim' hitabının tüyleri ürperten, gözleri yaşartan muştusunu kavramak... Bu yüzden bir insanın ölmeden önce tanıması hatta tanımanın çok ötesine geçerek bilmesi, canından çok sevmesi ve uğruna ölümü göze alması gereken bir zattır Hazreti Muhammed (sallalahu aleyhi vesellem). Ölmeden önce uğruna ölümü hiçe saymak... Bu mertebeye ulaşmak ölümü bile gölgede bırakır.
Efendimiz'in (sallalahu aleyhi vesellem) Nurlu Hayatı ismiyle ve Ümit Kesmez imzasıyla Muştu Yayınları'ndan çıkan kitap da tam olarak bu amaca hizmet eden müstesna bir eser. Kitabın başında O'nun hayatına kuş bakışı bakmamızı sağlayan kronolojik bir özet var. Köşe başlarını, dönüm noktalarını bilinçaltımıza kazımamız için çok iyi bir yol. Bu bölümün üzerinde yeterince durduktan sonra iki izafi milat arasındaki nurlu hayatın hüzünlü, göz yaşartıcı, ümit veren, civanmert hikayesini en sarsıcı noktalarından yakalamanın eşiğindesiniz demektir. Basitliğin ardındaki bilgeliğin herkes farkına varamaz. Varsın bazıları körleri sağırları oynamaya devam etsinler. Fakat şunu belirtmekte fayda var ki bu kitabın sahici ve yalın anlatımı sayesinde yarım kalan pek çok mevzuyu tamamına erdirme fırsatını yakalıyorsunuz. İnsanlığın yegane önderi Efendimiz'in huzur kaynağı olan mesajını bugün yeniden ve dosdoğru okumamız kaçınılmazdır. Allah'ın (celle celalühu) nurunu tamamlayacağından şüphemiz yok. Lakin bu süreçte bizleri alakadar eden asıl konu, kimlerin buna vesile kılınacağıdır. Kazanma kuşağında kaybeden olmamak ve kazanacakların da kaybetmesine sebep olmamak için Nur'lu Hayat'ın herkese açık olan kodlarını okumaktan başka çaremiz yok.

Sevgili Peygamberimizin getirdiği ilahi nizama bu dünyada uyabildiğimiz ölçüde öte dünyaya selam durabiliriz. Rahman ve Rahim olan Yaratıcımızın Rabbimizin izni ve rahmeti, Resulümüzün şahadet ve şefaati ile ahiret saadetine kavuşmayı umuyoruz. Biz O'na dünya ve ahiretteki saadetimizi borçluyuz. Yüce nizamı bize getiren, öğreten ve uygulayarak gösteren O'dur. İstediği güzel ve olgun kulluğun örneğini Alim ve Hakim olan Allah'ımız bütün kemal ve cemaliyle birlikte yine O'nunla bildirmiştir. Efendimiz, bütün hal ve hareketleri ile bize en güzel ve tek örnek olmuştur. Bizler için O'nun hayat hikayesini, yaşayış ve hareket tarzını, ahlakını ve davranışlarını öğrenmek, her şeyden daha önemli ve hayati bir vazifedir. Gerçek bir Müslüman olmak için O'nu iyi tanımalıyız. Hal ve hareketlerimizi O'na ve O'nun tavsiyelerine ne kadar benzetip uydurabilirsek, o kadar iyi bir insan ve Müslüman olabiliriz. Efendimiz'in Nurlu Hayatı adlı kitabı okumak bu istikamette atılacak doğru bir adım olacaktır. O'nun hayatını ilk defa okuyacaklar için de ideal bir başlangıç noktası olduğunu söylemek hiç de abartılı olmaz.

İnsanlığın İftihar Tablosu Hz. Muhammed (sallalahu aleyhi vesellem), aradan asırlar geçmesine rağmen dipdiri ve taptaze yaşıyor. Bütün insanlık için ideal bir örnek olan Efendimiz'in getirdiği mesaj bir huzur kaynağı. Zaman yaşlanıyor, bazı düşünceler eskiyip köhneleşiyor ve tarihe karışıyor. Fakat O'nun açtığı çığır her geçen gün açan bir tomurcuk gibi daima yenilenip tazeliğini koruyor. O'nun huzur iklimini insanlığa götürmenin tek çaresi, insanımıza O'nu ve O'nun getirdiği nuru tanıtabilmektir. Zira O, tanındığı nispette sevilecek ve o sevgi sayesinde hülyalarımızı süsleyen Muhammedi bir nesil ortaya çıkacaktır.

Abdullah Emre

Kitap hakkında teknik bilgi almak ve sipariş şartları için bu linki kullanabilirsiniz

KİTABIN KÜNYESİ

Kitabın adı: Efendimiz'in Nurlu Hayatı,

Yazarı: Ümit Kesmez ,

Yayınevi: Muştu Yayınları,

Sayfa sayısı: 320 sayfa

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı