Misâk-ı Millî'den Lozan'a İdealden Gerçeğe Türk Dış Politikası

Yazar Mustafa Budak'ın kaleme aldığı bu kitap, küreselleşme ile birlikte Türkiye'de de tartışılan ulus, egemenlik, bağımsızlık gibi kavramların ve azınlık tanımı gibi meselelerin Misâk-ı Millî çerçevesinde ne anlama geldiğini irdeliyor.

Misâk-ı Millî'den Lozan'a İdealden Gerçeğe Türk Dış Politikası
Misâk-ı Millî'den Lozan'a İdealden Gerçeğe Türk Dış Politikası
GİRİŞ 20.02.2014 16:45 GÜNCELLEME 20.02.2014 16:44

Küreselleşmenin ulusal sınırları aşındırdığı bir süreçte ulus devlet kavramı, tartışmaların odağında yer alıyor. Bir modernleşme projesi olarak ortaya çıkan ulus devleti oluşturan kavramsal çerçevenin bugünkü şartlarda ne anlama geldiği üzerinde yoğun tartışmalar yapılıyor.

Türkiye bağlamında egemenlik ve bağımsızlık gibi ulus devletin temelini oluşturan esaslar tartışılırken, bunların kendine özgü tarihsel, kültürel ve siyasal bir sürecin sonucu olduğu hatırlanmalıdır. Bu tarihsel süreç iyi anlaşılmadan bugünkü tartışmaların sağlıklı bir zemine oturtulması mümkün gözükmüyor.

Misâk-ı Millî sadece ulusal sınırları belirleyen bir kavram olmaktan öte, bir imparatorluğun yerine kurulan ulus devleti oluşturan temel unsurlara gönderme yapar. Askerî ve siyasî bağımsızlığı çağrıştırdığı kadar bu sınırları kendine hayat alanı olarak seçen unsurların kimlik tanımını da içerir. Bu anlamda Misâk-ı Millî, siyasî olduğu kadar kültürel boyutu da olan, modern ulus kavramını aşan, tarihî, kültürel ve dinî bir içeriğe sahip ulus ve azınlık tanımı yapar.

Bu kitap, küreselleşme ile birlikte Türkiye'de de tartışılan ulus, egemenlik, bağımsızlık gibi kavramların ve azınlık tanımı gibi meselelerin Misâk-ı Millî çerçevesinde ne anlama geldiğini irdeliyor. Yetkin bir tarihçinin titiz bir çalışmayla ortaya koyduğu bu eser, tartışmalara yeni boyutlar ekliyor.

KİTABIN KÜNYESİ:

Kitap Adı: Misâk-ı Millî'den Lozan'a İdealden Gerçeğe Türk Dış Politikası
Yazar: Mustafa Budak 
Dizi: Türkiye Araştırmaları 2
Tasarım/Kapak: Salih Pulcu
Sayfa: 588 sayfa, 3. Hamur, karton kapak
Basım Tarihi: Birinci Basım Nisan 2002
Beşinci Basım: Ocak 2014
ISBN: 978-975-6614-54-9
Barkod: 9789756614549
Ebat: 14 x 23 cm.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!