Yılmaz Öztuna'dan Kanuni Sultan Süleyman

Yılmaz Öztuna, Kanuni Sultan Süleyman adlı eserinde, Pax Ottomana'yı kuran ve dünyaya Osmanlı düzenini kabul ettiren Sultan Süleyman'ın siyasî ve askerî hayatını, benzerleriyle bile mukayese edilemez görülen saltanat sürecini ve onu Kanuni yapan büyük başarıları anlatıyor.

Yılmaz Öztuna'dan Kanuni Sultan Süleyman
Yılmaz Öztuna'dan Kanuni Sultan Süleyman
GİRİŞ 04.04.2014 17:48 GÜNCELLEME 04.04.2014 17:49

Batılıların ısrarla "Muhteşem Süleyman" dediği, Cihan Hakanı olarak anılan bir devlet başkanının, bir imparatorluğu en az kusurla yönetişinin, en parlak örnek oluşunun temel sırları nelerdi?

"Kanûnî Sultan Süleyman, bu işi tek başına yapmadı. Bütün Türk tarihinde tesadüf edilen en mükemmel ekibi oluşturarak yaptı. Ondaki bu ekip oluşturma dehâsına, başka hiçbir devlet başkanında tesadüf edilmemektedir.

Sultan Süleyman, her sahada, askerlikte, denizcilikte, edebiyatta, şiirde, sanatta, yöneticilikte, ilimde en yetenekli kişileri temyiz ve teşhis eder, yükseltir, himaye ve teşvik eder, sahalarında hizmet etmeleri için elinden geleni yapar, onları en çok işe yarayacakları alanlarda kullanırdı. Barbaros Hayreddin Paşa, Sinan, Bâkî gibi dehâları ortaya çıkaran odur."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi