44 ciltlik dev ansiklopedi artık dijital ortamda

Kırk dört ciltte tamamlanan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) İslam Ansiklopedisi artık dijital ortamda okurlarla buluşuyor.

44 ciltlik dev ansiklopedi artık dijital ortamda
44 ciltlik dev ansiklopedi artık dijital ortamda
GİRİŞ 08.04.2014 10:53 GÜNCELLEME 08.04.2014 10:53

1983 yılında hazırlık çalışmalarına başlanan ve ilk cildi 1988 yılında neşredilen TDV İslâm Ansiklopedisi'ne bundan böyle internet ortamından da ulaşılabilir. Kırk dört ciltte tamamlanan TDV İslâm Ansiklopedisi'nde bir kısmı yurt dışından olmak üzere, konusunda uzman 2000'i aşkın yazarın maddesi bulunuyor.

İslam Ansiklopedisi'nde İslâmî ilimler, İslam ülkelerinin tarihi, coğrafyası, kültür ve medeniyeti gibi alanları kapsayan madde listesi bulunuyor. İlgili ilim kurulları tarafından yaklaşık 500 temel kaynaktan taranarak tespit edilen bu liste 15 bin 226 maddeden oluşuyor. Bazı maddelerin farklı ilim dallarınca yazılan alt bölümleri de eklenince rakam 16 bin 855'e ulaştı.

Ansiklopedi, İslamî ilimlerle İslâm kültür ve medeniyetine ait kavramları, sahalarında eser vermiş ilim ve sanat erbabını, geçmiş İslâm devletleri ve yöneticilerini, önemli tarihî olayları, dinî ve sosyal hayatta etkili olan akımları, tarihî, ilmî ve kültürel müesseseleri, önemli yerleşim merkezlerini, diğer dinleri, Müslüman olmadığı halde İslâm dini, kültürü ve medeniyeti ile ilgisi bulunan şahsiyetleri madde dizinine dâhil etmiş durumda.

DİN, İLİM, SİYASET
İslami ilimler, İslâm kültür ve medeniyeti ile ilgili A'dan Z'ye bütün terimler. İslam dünyasında din, ilim, siyaset, sanat ve edebiyat alanlarında yetişmiş önemli şahsiyetler. İlim ve kültür hayatımıza değer katmış eserler. İslam mezhepleri, tarikatlar, akımlar, ekoller. Fas'tan Endonezya'ya kadar bütün İslâm ülkeleri, önemli şehirler... Amerika'dan Rusya'ya, İngiltere'den Avustralya'ya kadar İslâmiyet ve Müslüman topluluklar.

CİDDİ BİR KAYNAK
TDV İslâm Ansiklopedisi kamuoyunun doğru bilgi edinme ihtiyacını karşılamayı hedefleyen, aynı zamanda dinî ve sosyal bilimlerde araştırma yapmak isteyenlerin başvurabileceği ciddi, kapsamlı ve kuşatıcı bir kaynak. Ansiklopedide titizlikle uygulanmaya çalışılan temel ilke, bütün maddelerin güvenilir kaynaklara dayanması ve doğru bilgiler ihtiva etmesidir. Bunun yanı sıra maddelerin yazımında gerek muhteva gerekse kaynaklar açısından araştırmacıların akademik beklentileri ile kültür seviyesi birbirinden farklı okuyucuların bilgi edinme ihtiyaçları göz önünde tutuldu.

25 YILDA 44 CİLT
1988 yılında yayıma başlayan ansiklopedinin 1. cildi on iki, 2. cildi dokuz, 3. cildi yedi ayda tamamlanmış, böylece belli bir istikrar kazandıktan sonra her altı ayda bir cilt yayımlanmıştı. 2013 yılı Aralık ayında yayımlanan 44. ciltle birlikte ansiklopedi tamamlanmış oldu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri