2. Abdülhamid'in İstanbul projeleri kitaplaştı

Sultan 2. Abdülhamid devri harita ve planlarında İstanbul kitabı; zengin bir tarihi gözler önüne seriyor.

2. Abdülhamid'in İstanbul projeleri kitaplaştı
2. Abdülhamid'in İstanbul projeleri kitaplaştı
GİRİŞ 08.07.2014 14:56 GÜNCELLEME 08.07.2014 15:13

94 harita ve 56 planın yer aldığı kitap da Osmanlı dönemine ait bilgiler sunuyor.

100 yılın projesi Marmaray'a ait ilk çizgiler, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlara uzanan toprakları ve 19-20. yüzyıllar arası İstanbul'da hayata geçirilmek istenen projeler, Sultan 2. Abdülhamid Devri Harita ve Planlarında İstanbul kitabında bir araya getirildi.


Kitap, Sultan 2. Abdülhamid Han'ın koleksiyonunda bulunan 200 yıllık 94 harita ve 56 planı gün yüzüne çıkardı. Nadir Eserler Uzmanı İrfan Dağdelen, "İstanbul’un yeniden bir dönüşümünü görüyoruz yeni büyük kamusal binalar yeni fuar alanları tüp geçit projeleri yani İstanbul Osmanlı başkenti Osmanlı payitahtı yani biz artık Paris’le Londra’yla yarışabiliriz ve o şehirlerin vizyonuna uygun bir yer tasarlamak istiyor bu projelerde onları görüyoruz" dedi.

HARİTALAR MÜLKİYET KAYITLARI İÇİN ÖNEMLİ

Kitapta yaklaşık 150 civarında harita ve plan bulunduğunu kaydaden Dağdelen, “Bu haritaların içerisinde kitap öncelikle Memaliki Osmaniye diye başlayan bir genel Osmanlı haritaları mevcut. Bu haritalar önem itibariyle de mülkiyet kayıtlarının ortaya çıkması açısından çok önemli haritalar" şeklinde konuştu.

Kitapta Sultan Abdülhamid'in emriyle hazırlanmış harita ve planların yanı sıra 19. Yüzyılın başlarından itibaren İstanbul ve çevresindeki padişah mülkleri, imar faaliyetleri, köprü ve resmi dairelerin çizimleri, askeri yapılar ve nüfusla ilgili haritalar da yer alıyor,

İrfan Dağdelen, "2.Abdülhamid döneminde birçok entelektüel birçok sanat adamı dersaadete gelerek projelerini sunmuşlar. Bunların en önemlilerinden biri tüp geçit projesi. O dönem tüp geçitler genelde yeni yapıldığı için ilk örneklerini görmek mümkün özellikle Galata Tüneli o dönemde sunulmuş ve hayata geçmiş. Bunlardan biri de tüp geçit projesi Marmara’yla hayat bulan proje."

EN ESKİ HARİTA 1800’LÜ YILLARIN BAŞI

Kitaptaki en eski harita 1806-1807, en yenisi ise 1902 yılına ait. Haritaların yer ve konularına bakıldığında ulaşım yolları, meşhur mahalleler ve stratejik yerler de tespit edilebiliyor. Böylece askeri yönden ihtiyaç halinde nerede ve ne tür tedbirler alınacağı kolaylıkla belirlenebiliyor.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından hazırlanan Sultan 2. Abdülhamid Devri Harita ve Planlarında İstanbul, kitabında Edirne, İstanbul ve Selanik vilayetlerinin görüldüğü Avrupa, Anadolu ve Avrupa yakasını kapsayan İstanbul boğazı haritaları da var.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!