İhsan Işık'tan iki yeni kitap

Daha çok şairlik yönüyle tanınan İhsan Işık, bu kez On Ülkeden Gezi İzlenimleri ve Altmışında Rock Dinlemek kitaplarıyla okuyucuyla buluştu.

İhsan Işık'tan iki yeni kitap
İhsan Işık'tan iki yeni kitap
GİRİŞ 16.03.2015 16:34 GÜNCELLEME 16.03.2015 16:34

70'li yıllarda şairlik yönüyle tanınan İhsan Işık bu kez okuyucusunun karşısına iki farkı kitapla birden çıkıyor. Işık'ın Altmışında Rock Dinlemek ve On Ülkeden Gezi İzlenimleri adlı kitapları raflardaki yerini aldı.

ALTMIŞINDA ROCK DİNLEMEK
İhsan Işık, yetmişli yıllarda daha çok şairlik yönüyle bilinirdi. Tohum, İslam, İslam Medeniyeti, Pınar, Yeni Sanat, Aylık Dergi gibi çok sayıda dergide; Diyarbakır’da kendi çıkardığı Özlem ve Çile’de şiirlerine sık rastlanırdı. İlk kitabı da bir şiir kitabıydı: Çile (1975).

Seksenli yıllarda ilk düşünce kitabı Kültürümüzün Kimliği çıktı ve bunu takip eden Sömürgeciliği Çağdaş Boyutları, Uluslararası Sorunlar – İslam Dünyası ve Türkiye adlı eserleriyle, döneminde en çok okunan yazarlarından oldu ve gençliğin el kitapları ve seminer kaynakları arasında yer aldı.

80’li yıllarda başlayıp 1990 yılında tamamladığı “Yazarlar Sözlüğü” adlı ilk biyografi çalışmasıyla, bu alanda gördüğü boşluğu kapatabilirim diye yola çıktı. Ancak boşluk çok büyüktü. Bu sözlüğü izleyen tek cilt, üç cilt “Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi” çalışmaları dolduramayınca, kollarını sıvayıp 10 ciltlik “Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi”ni hazırlamaya başladı. 30 yıl civarında emekle bu ansiklopediyi tamamladı ve 3 ciltlik “Encyclopedia of Turkish Authors”la birlikte yayımladı. Bu çalışmaları diğer ansiklopedileri takip etti. 6 cilt “Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi”, 3 cilt “Encyclopedia Turkey’s Famous People”, 5 cilt “Diyarbakır Ansiklopedisi”, tek cilt “Diyarbakırlı İlim Adamları - Yazarlar ve Sanatçılar”.. Biyografiye 30 yılından fazla emek verip, 20.000’nin üzerinde biyografi yazabilmiş tek yazar oldu.

İhsan Işık, işte bu oylumlu biyografi yazarlığı yüzünden, şiir ve düşünce kitaplarını ihmal etmek zorunda kaldı. Uzun yıllar, ansiklopedi çalışmalarının bitmesini, hiç değilse hafiflemesini bekledi. Nihayet 2014 yılında, ansiklopedilerden başını kaldırıp diğer kitap çalışmalarına eğilmek fırsatını buldu, ikinci gezi kitabı “On Ülkeden Gezi İzlenimleri” çıktı.

"Altmışında Rock Dinlemek" ise, bir anlamda yazarın düşünce kitaplarına yeniden dönüşünün habercisidir. İhsan Işık'ın bu kitabında; aydınlar, politikacılar ve düşünce adamları üzerine tahlillere, toplumsal sorunlara ilişkin çarpıcı tespitlerine yer veriliyor. Yaşamın içinden konuların seçildiği yazılarda gençliğin sorunları öne çıkıyor.

Kitabın son bölümlerinde aforizmalar ile iki ilginç sözlük, okuyucuyu şaşırtmayı bekliyor…

ON ÜLKEDEN GEZİ İZLENİMLERİ

Almanya - Fransa - İran - Türkmenistan - Kıbrıs - Makedonya

Arnavutluk - Belçika - Lüksemburg - Hollanda

Bu kitapta paylaştığım izlenimlerin ilki, Almanya'nın çeşitli şehirlerine yaptığım gezilere dair. Bazı başlıklar: Köln'de bir Said Nursi Paneli, Köln Üniversitesi'nde Konferans, Alman Bakan Stenmeier'in Konuşması, Frankfurt Operasında Özel Bir Gün.

Fransa'nın yirmi iki şehrine kırk günlük ilk gezinin notları en detaylı olanıdır. Bazı başlıklar: İşte Fransa ve Bizimkiler, "Hadi Amcalara Bir Yasin Oku!", Müslüman Fransızlar, "Sen Türk müsün?", Notre Dame de Fourviére: Kilisedeki Türk Düşmanlığı, İkinci Fransa gezisi 2003 yılında Fransa'nın Strasbourg kentineydi...

İran'a önce İETT basın-yayın danışmanı, sonra Tahran Kitap Fuarı için Kültür Bakanlığı konuğu olarak gittim... Bazı başlıklar: İran'ın Doğalgazlı Otobüsleri, Uluslararası Tahran Kitap Fuarı, Sadabat Sarayı Gezisi...

Türkmenistan'da girdiğimiz zaman tüneli, Türk okulları, karşılaştığımız tipler... Bazı başlıklar: Firuze konağında, Aşkabad'daki akrabam, Ey ulu önder Türkmenbaşı!..

Kıbrıs'a, iki gezi... Bazı başlıklar: Kıbrıs şiir şöleni şairleri, Bakımsız ve sahipsiz güzel.

Üsküp, en unutamadığım seyahatin mekânı oldu... Burada öyle güzel insanlar gördüm, öyle manzaralarla karşılaştım ki... Bazı başlıklar: Bir Elin Parmakları Gibi, Sisler İçindeki Üsküp Kalesi, Yusuf Edip'in Anlattıkları...

Arnavutluk gezisinden başlıklar: Korça Şiir Akşamları, Arnavutluk seyahatinden kalan.

Benelüx gezisinin ise özel bir yanı var... Fransa ve Almanya şehirleri dışında Belçika, Lüksemburg ve Hollanda... Bazı başlıklar: Eyfel, "Oooo Şanzelize", Monmartre Tepesi, Marken & Volendam evleri, Rotterdam, "Aleyküm selam ve rahmetullah"...

Her bölümde izlenimlerden fotoğraflar var. Kimileri birer belge, kimileri şehir ve doğa manzaraları...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...