Hanefi Avcı Cemaat'in İflası kitabını tanıttı

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı yeni çıkan “Cemaat'in İflası-Hoca'nın Ayağının Kaydığı Yer” adlı kitabını tanıttı.

GİRİŞ 23.04.2015 15:14 GÜNCELLEME 23.04.2015 15:27

Daha önce yazdığı “Haliç’te Yaşayan Simonlar” adlı kitabıyla çok ses getiren Avcı, “Cemaat'in İflası - Hoca'nın Ayağının Kaydığı Yer” adlı kitabının tanıtımını Taksim Hill Otel’de gerçekleştirdi.

İlk baskısı 100 bin olarak kitapçılarda yer alan kitabın tanıtımında konuşan Avcı, “Amacımız aslında olayın ne olduğunu anlatmak. Elbette herkes de biliyor; bu olayın içinde görev alan, rol alan, basın mensupları olarak haberleri taşıyan en iyi sizler biliyorsunuz. Ama ben bir de kendi penceremden kendi bakış açımla, özellikle de bu tür olaylar polisiye kısımları ilgilendirdiği için orada uzun yıllar kalan, görev yapan birisinin bakış açısıyla arka planında ne olduğunu, nasıl farklı bakılması gerektiğini anlatmaya çalıştım.

Bir örnek vardır; körler filin her biri bir tarafından yakalamak suretiyle tarif etmeye kalkar. Kimi hortumundan yakalar onu tarif eder, kimi ayağından yakalar, kimi dişinden. Aslında hepsinin tarifi doğrudur da hepsi fili tarif etmiyordur. Sadece parçalarını tarif ediyorlardır. Hepsinin tarifini bir araya getirseniz de fil olmuyor. Fil, daha farklı ve büyük bir şey. İşte bizim olayımızda körler değil, hepimiz görüyoruz. Ama karşımızdaki cemaat gözükmüyor. Gözükmeyen bir varlık var. Direk gözle göremiyoruz. Hepimiz muhatap olduğumuz durumlara göre onu tanımlamaya çalışıyoruz. Telefonları dinlenenler, telefon dinleyen insanların özel hayatına müdahale eden, bunu ‘şantaj’ diye kullanan bir yapıyla karşı karşıya olduğunu zannediyor. ‘Balyoz’cular kendilerine sahte bir plan hazırlanarak kendilerinin mağduriyetlerine sebep olduğunu sanıyor. ‘Casusluk’ davasına muhatap olanlar kendilerine böyle bir iftira yapıldığından bahsediyor. İşte ben bana o zaman kasetler koydular, bana iftira ettiler. Benim hiçbir sol örgütle bağlantım olamaz bana böyle bir şey yaftaladılar diye tarif ediyorum.  Hepimiz ayrı ayrı tarif ediyoruz.  Aslında bu tariflerin hepsi muhatap noktasında doğru. Hepsini birleştirdiğimiz zaman cemaatin parçaları ama cemaat bunlardan daha büyük ve farklı bir olay. Ben bir nebze kitapta bunu tanıtmaya çalıştım. Herkesin muhatap olduğu olaylardan bazı örnekler vermek suretiyle” diye konuştu.

“Olay sadece bir AK Parti veya hükümet meselesi değil” diyen Avcı, “Hatta dün hükümet yoktu. Belki de o insanlarla beraberdi. Ama böyle bir sorunumuz vardı. Bugün hükümet var. Yarın belki bu hükümet olmayacak ama ‘cemaat’ diye bir sorunumuz olacak. Bu olay sadece hükümetin sorunu değil” dedi.

“SORUN KOMPLE BİR ÜLKENİN SORUNU”

Avcı, bu sorunun ülkenin sorunu olduğunu belirterek, “Bu sorun, bu ülkede yaşayan herkesin ve her kurumun sorunu. Bu sadece iktidarla cemaatin kavgası değil. Öyle kabul etmek yanlış olur. Sadece hükümetle cemaatin kavgası haline dönüştürürsek çok basite almış oluruz. Bence cemaat sadece hükümetle kavga etmiyor, cemaat hükümete ve tüm topluma hakim olmak istiyor. Bakarsanız bunu görüyorsunuz. Sadece hükümetle muhatap olsa hükümetle ilgili meselelere bakar. Bakıyorsunuz ki Güneydoğu sorunu ile ilgili politikalardan bahsediyor ve kendisi uygulamaya kalkıyor. Belki de paralel devlet laflarını buralara bakarak oturtmak gerekiyor. Devletin bir güneydoğu politikası var ancak cemaatin kendi politikaları var onu uygulamaya kalkıyor bölgedeki polis ve özel yetkili mahkemeler eliyle. Devletin bir dış politikası var ama onunda kendine ait başka bir dış politikası var. Onu getirip size dayatıyor. Ülkedeki iç güvenlikle ilgili ülkenin yerleşik politikaları var.  Ama bir de cemaatin politikaları var onu dayatmaya kalkıyor. Ona göre anlayış getiriyor. Hatta onun kendine göre terör tarifi var. Onun suç tarifi farklı. Görüyorsunuz ki cemaati sadece hükümet değil tüm toplumu yönlendirmek ve yönetmek istiyor. Bizde diyoruz ki bu ülke demokrasiyle yönetiliyorsa demokrasi bir sorumluluk rejimidir. Demokraside sorumluluk sadece hükümete ait değildir. Tüm toplum kurumlarına aittir. Toplumun tüm fertlerine aittir” şeklinde konuştu.

“DIŞ DÜNYA BU CEMAATİ İLERİDE KULLANABİLİR”

Bir gazetecinin, “Bunca yıl emniyet içinde önemli görevlerde yer almış biri olarak sizce cemaatin arkasında hangi devletler, hangi güçler var?” şeklindeki sorusuna Avcı, “Ben ortaya çıkan belge ve dokümanlara, maddi vakalara dayanarak konuşuyorum. Şu ana kadar gördüğümüz, bizim muhatap olduğumuz cemaatin kendisi. Bu cemaatin bu kadar güç kazanmasına da hep içten aldığı destekle oldu. Yani dışarıdan destek alarak yapacağı olaylar daha da az. Belki vardır, ama orta yere çıkmış belgeli, dokümanlı bir olay olmadığı için bir şey diyemiyorum. Önümüzdeki süreçte çok olacağına eminim. Çünkü şu andan itibaren dünyaya çok daha muhtaç. Orada kalmaya orada yaşamaya oranın desteğine ihtiyaçları var. Dış dünyada bunu kullanacağı için dış irtibatları, dış dünyanın istihbarat örgütleri ve dış dünyanın ülkeleri ile işbirliği noktasında önümüzdeki süreçte çok daha fazla irtibatları, ilişkileri olacağını zannediyorum. Benim bir takım değerlendirmelerim, tahminlerim var ama ben belgeye dokümana dayanmayan, ispatlayamayacağımız bir takım şeylere, insanları suçlamak istemediğimden dolayı şu anda benim görebildiğim kadarıyla dış bir irtibatları yok. Varsa da ben bilmiyorum. Önümüzdeki süreçte iç irtibatlarının üzerine gitmek lazım diye düşünüyorum” şeklinde cevap verdi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı