Çarpıcı bir eser; Sahilsiz Bir Umman

İbn Arabi okumalarında yol gösterecek bir kitap olan Sahilsiz Bir Umman kitabı okuyucularla buluştu...

Çarpıcı bir eser; Sahilsiz Bir Umman
Çarpıcı bir eser; Sahilsiz Bir Umman
GİRİŞ 15.09.2015 16:44 GÜNCELLEME 21.09.2015 10:41

Michel Chodkiewicz bu eserinde, İbn Arabi’nin eserlerini ele alarak onun düşüncelerini örneklerle açıklıyor. Sahilsiz Bir Umman, İbn Arabi okumalarında yol gösterecek bir kitap…

İbn Arabî İspanya’da doğmuş fakat Batı’dan Doğu’ya birçok yeri gezmiş bir zattır. Hayatı boyunca normal bir insanın ömrüne sığamayacak sayıda eserler vermiştir. Chodkiewicz bu eserinde İbn Arabî’nin bu eserlerine geniş çapta yer vermiştir.  

Şeyh-i Ekber’in İslam düşünce tarihindeki yeri bir umman mesabesindedir ve zamanından bugüne sevenleri ve takipçileri olduğu gibi, kendisi ve eserleri hakkında sapıklık ithamlarına kadar varan eleştiriler de olmuştur. Eleştiriler başta İbn Teymiyye olmak üzere, genellikle zahiri ulema diyebileceğimiz fıkıh ekollerinden gelmiştir. Nefes Yayınevi’nden çıkan “Sahilsiz Bir Umman” isimli eserde de söz konusu Şeyh-i Ekber’e yöneltilen bu eleştirilere cevap verilmektedir. 

Eserde ayrıca, “Hayret içinde sahilsiz bir umman ve ummansız bir sahil gördüm” diyen İbn Arabi’nin “sahilsiz bir umman” ve “ummansız sahil” imgelerinin Kur’an’a yapılan bir vurgu olduğuna dikkat çekiliyor. Bu vurguya göre ilahi hitabın lafzı, onda daimî bir vahyedilişken, göremeyenler nazarında ise sadece “ummansız bir sahil”dir. Ancak kuvvetli bir nefese sahip olup ona dalanlar için sınırsız ve tüketilemezdir. İlahi hitabın aynı anda her iki özelliği de taşıdığı iyi anlaşılmalıdır.

İbn Arabi’yi bu iki sahilin “tek” ifadesi haline getiren şey de işte bu vurgusudur. Kur’an’ın iki manaya da uygun gelen lafzını “değerli” bulan Şeyh-i Ekber’in, muarızlarınca ihmal edilen yönü de burasıdır yazara göre.

Michel Chodkiewicz “Sahilsiz Bir Umman” adlı eserinde, katılmış olduğu çeşitli platformlarda sunmuş olduğu tebliğleri daha detaylı bir şekilde ortaya koyarken, İbn Arabi araştırmalarına da ışık tutuyor. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”