Türk-Rus ortak tarihi kesitler: İki Kıyı Bir Deniz

Türk-Rus ortak tarihi kesitlerinin anlatıldığı 'İki Kıyı Bir Deniz' kitabının üçüncüsü raflardaki yerini aldı.

Türk-Rus ortak tarihi kesitler: İki Kıyı Bir Deniz
Türk-Rus ortak tarihi kesitler: İki Kıyı Bir Deniz
GİRİŞ 04.01.2017 14:21 GÜNCELLEME 04.01.2017 14:38

Karadeniz havzasının kıyısında yer alan, hem Asyalı hem Avrupalı iki coğrafya, Türkiye ile Rusya… Dünya sahnesinin en önemli ve güçlü figürleri arasında yer alan bu iki ülke, yüzyıllar içinde aynı toprakları paylaşmanın beraberinde getirdiği köklü kültürel, ekonomik ve sosyal paylaşımlar ile perçinledi ilişkilerini.

Asırlar boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış Avrasya’da, 500 yıllık bir geçmişi, kader ortaklığını yaşadı. Kiev Rusyası ve Selçuklu döneminden başlayarak, Moskova Rusyası ve Osmanlı Beyliği’nin güçlü birer imparatorluğa dönüşmesine ve ardından devlet yapısına geçişe giden yolda, bu iki coğrafyanın tarihi, adeta birbirini yansıttı.

Kökleri ortak geçmişlerinde yatan benzer bir yazgıyı; kimi zaman savaşlar, kimi zaman ise barış, ittifak, yardım ve dostluklar ile ilmek ilmek dokudu Rusya ile Türkiye. 12 büyük savaşı, olanca yoğunluğuyla yaşadı ancak koşullar gerektirdiğinde, “komşu komşunun külüne muhtaçtır” atasözümüze ilham verircesine, eşsiz bir dayanışma sergilemeyi de bildi; tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi.

İki Kıyı Bir Deniz kitabı, aynı coğrafyada şekillenmiş hayatlarımıza getirdiği tarihsel bakışla eşsiz bir rehber olmanın yanı sıra; kültür, edebiyat, sanat ve ekonomi gibi alanlarda kaydedilen gelişmeleri tarihin geniş yelpazesinde inceleme fırsatı sunuyor. Bir diğer deyişle, Türk-Rus ilişkilerinin Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine uzanan yolculuğuna eşlik ediyor.

Kitap Özellikleri:

Kitabın Adı: İki Kıyı Bir Deniz 3
Yazan : Dr. Mehmet Perinçek - Perihan Yücel - Olga Hergul
Yayın Tarihi : Aralık 2016  
Sayfa Sayısı : 343
Yayınevi: Deniz Kültür Yayınları

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı