Türk İrfanının Pirî Hoca Ahmed Yesevî

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan “Türk İrfanının Pirî Hoca Ahmed Yesevî” kitabı okuyucularla buluşturuyor

Türk İrfanının Pirî Hoca Ahmed Yesevî
Türk İrfanının Pirî Hoca Ahmed Yesevî
GİRİŞ 09.03.2017 16:56 GÜNCELLEME 09.03.2017 16:56

Türk-İslam kültürünün mimarı Hoca Ahmed Yesevî için hazırlanan kitap, asırlar önce Anadolu’da Ahi Evran, Hacı Bektaş, Mevlana, Taptuk Emre, Yunus Emre gibi isimlere ilham kaynağı olan Hoca Ahmed Yesevî’nin Türk coğrafyasına olan katkılarını ele alıyor. 

Kitapta Dîvân-ı Hikmet’ten örnekler, Yesevîlik ve Horasan Erenleri’ni anlatan bilgiler, Hoca Ahmed Yesevî ile ilgili yazılmış ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış makaleler, Türkistan’dan kopup gelen motifler ile gerçek adı Ahmet bin İbrahim bin İlyas Yesevi olan, ‘’Piri Sultan’’, ‘’Hoca Ahmet’’, ‘’Kul Hace Ahmet’’ isimleriyle de tanınan Hoca Ahmed Yesevî’ye ait mühür ilk kez yayınlandı.

Pîr-i Türkistan, etkisini sürdürüyor

UNESCO’nun 2016’yı Hoca Ahmed Yesevî yılı seçtiğini hatırlatan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kitabın giriş yazısında Ahmed Yesevi ile ilgili, “XII. yüzyıldan bu yana hem Türk milletinin İslamiyet ile olan bağının kuvvetlenmesini hem de bu coğrafyanın dini, milli ve kültürel bütünlüğünün sarsılmaz temellerle inşa edilmesini sağlamış olan Pîr-i Türkistan, sadece Orta Asya’da değil, Hazar bölgesinden Anadoluya, oradan da Balkanlara uzanan eşsiz bir etki alanıyla feyzini yüzyıllar boyunca devam ettirmiştir” diyor. 

Genel koordinatörlüğünün Doç. Dr. Tahir Büyükakın, genel sanat yönetmenliğinin Murat Özer, editörlüğünün İlknur Sisnelioğlu tarafından yapıldığı kitap, aynı zamanda özel bir CD’yi de içinde barındırıyor. 

Özel koleksiyonlarda eşsiz bir yer tutacak olan CD’de, 15 tanesi yeni bestelenmiş 16 adet eser bulunuyor. Kalan Müzik CD, Türk dili, Türk edebiyatı ve Türk kültürü tutkunlarının yıllarca dinleyip okuyacağı bir eser niteliğinde. 

KÜNYE

Yazar: Kolektif
Sayfa Sayısı: 209 
Yayınevi: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları
Tür: İnceleme

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
 THY ile ilgili dikkat çeken iddia! 20 milyar dolarlık anlaşma imzalanıyor