İslamda Resim Yasağı Söylemi

Gazeteci yazar Nuh Yılmaz, Taliban Buda heykellerinin bombalanması ile ilgili merak edilenleri “İslamda Resim Yasağı Söylemi” adlı kitabında cevap arıyor..

İslamda Resim Yasağı Söylemi
İslamda Resim Yasağı Söylemi
GİRİŞ 02.06.2017 10:34 GÜNCELLEME 02.06.2017 10:59

Doğan Kitap tarafından yayınlanan araştırma inceleme kitabında,  İslami İkonoklama, tasvir kırıcılığı  Tezi’nin Soykütüğü de irdeleniyor.

Nuh Yılmaz, kitabında, müslümanların imge ile yaşadığı her sorunu "ikonoklazma" ile izah etmeye çalışan genelleyici tanım ve yorumları "İslami İkonoklazma Tezi" diye adlandırarak bu yaklaşımın soykütüğünü çıkararak Avrupa merkezcilikle ilişkilendiriyor.

İslami İkonoklazma Tezi'nin İslam'la, Müslümanlarla ya da İslam'da resme yaklaşımla değil, Avrupa kimliği ve Avrupa fikrinin ortaya çıkışıyla, Avrupa'nın kendisiyle ve İslam'la kurduğu patolojik ilişkiyle alakalı olduğunu savunuyor. 

Nuh Yılmaz kitabında, Avrupa İdeali'nin ihtiyaç ve endişeleri değiştikçe farklı biçimler aldığını, İslami İkonoklazma Tezi'nin de yeniden ve dinamik bir şekilde dönüştüğünü iddia ediyor. 

Bu kitap, Müslümanların imgeyle ilişkisi hakkında, Avrupa anlatısı dışında bir hikâyenin mümkün olduğunu iddia eden, bu anlatıyı oluşturmaya çalışan bir çabadır.

Nuh Yılmaz Kimdir?

Nuh Yılmaz lisans eğitimini ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde bitirdi. Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. George Mason Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde başladığı doktorasını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Star gazetesi, Sabah gazetesi ve CNN Türk Washington temsilciliği görevlerini yürüttü. 2008-2011 arasında SETA’nın Washington DC Ofisi’nin kurucu direktörlüğünü yaptı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Dış politika, strateji, eleştirel düşünce, kültürel çalışmalar alanında yerli/yabancı birçok dergi ve gazetede yazılar yayımladı.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası