Beytü'l Hikme'nin kitabı yazıldı

Abbasi Halifesi Me'mun zamanında Bağdat şehrinde kurulan kütüphane ve akademi olan Beytü'l Hikme'nin tarihi kaleme alındı.

Beytü'l Hikme'nin kitabı yazıldı
Beytü'l Hikme'nin kitabı yazıldı
GİRİŞ 21.07.2017 17:50 GÜNCELLEME 24.07.2017 12:28

Doğuşundan kısa bir süre sonra evrensel bir niteliğe kavuşan İslam toplumunun oluşum yıllarıyla ilgili olarak yapılan çağdaş çalışmalar sayısal olarak çok kabarık olmasına rağmen, ağırlık İslam dünyası dışında kalmakta ve sömürgeci/oryantalist metotlarla gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Bu yolla oluşan hegemonik bilimsel otorite, ne yazık ki maruz kalan dünyanın fertleri tarafından da gerçek olarak savunulmakta, doğru bilgiye ulaşmanın önünde engel oluşturmaktadır.

DEVLET YÖNETİMİ

Kitabın ana konusunu oluşturan Beytü’l-Hikme konusundaki çarpıtma bunun apaçık bir örneğidir. Burada tarihsel, kültürel ve siyasi anlamda önemli bir kurumun planlı bir biçimde ve büyük bir ustalıkla küçültülmesi söz konusudur. Böylece, devlet yönetimiyle ilgili çok geniş ve sağlam bir yapı, ancak parçalarından bir bölümü olan bir kütüphane mesabesine indirilmiş ve bu şekilde tanıtılmıştır. Gerçi bu kütüphane her zaman için muhteşem bir yapı olarak tasvir edilmiş, tarihteki örneklerinin en parlağı olarak sunulmuştur; ancak ciddi bir araştırma, bu görkemli sunuşun, asıl yapıyı karartmak amacına yönelik olduğunu açıkça gösterir. Nitekim, hem de bir övgü halesi içinde, Beytü’l-Hikme etrafında artık neredeyse aşılmaz bir yanlış imaj, kültür dünyasına tam olarak yerleştirilmiştir. Bu kitap, Beytü’l-Hikme’yi gerçek yönüyle tanıtmakta ve onun etrafında oluşturulan Avrupamerkezci/oryantalist kabuklaşmanın ve şablonlaşmış yanlış anlayışın yıkılmasına çalışmaktadır.

KİTABIN KÜNYESİ

Kitap Adı: Abbasi Devrimi, Bağdat ve

BEYTÜ’L HİKME

Yayınevi: Mahya Yayıncılık

Yazar: Yüksel Kanar

Barkod-ISBN: 9786055222482 

Tasarım: Step Ajans

Baskı Tarihi: Temmuz 2017

Sayfa: 112

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı