Neşri'nin ünlü eseri sadeleştirildi

Osmanlı Tarihi'nin kuruluş döneminde en kritik günlere tanıklık eden ünlü tarihçinin ünlü eseri keyifle okunacak şekilde tarih meraklıları için sadeleştirildi...

Neşri'nin ünlü eseri sadeleştirildi
Neşri'nin ünlü eseri sadeleştirildi
GİRİŞ 19.09.2011 16:41 GÜNCELLEME 19.09.2011 16:41

Osmanlı Tarihi'nin kuruluş dönemindeki en kritik yıllarına tanıklık eden  15. Yüzyılın en ünlü tarihçilerinden Neşri'nin Kitab-ı Cihannüma (Dünyayı gösteren Kitap) adlı ünlü eserinin günümüze gelebilen bölümleri, Akademisyen Tarihçi Prof. Dr. Necdet Öztürk tarafından sadeleştirilecek, günümüz Türkçesiyle, "Aşiretten İmparatorluğa Osmanlı Tarihi (1288 - 1485)" adıyla yayınlandı.

Kendisinden sonraki tarihçilere kaynaklık eden Neşri'nin en önemli eseri Cihannüma, Yaratılıştan başlayarak kendi dönemine dek 6 bölüm halinde evrenin tarihini anlatıyordu. 1493 tarihinde Sultan II. Bayezid'e sunulan kitabın  sadece 6. bölümü günümüze ulaşabildi.

Aşiretten İmparatorluğa Osmanlı Tarihi (1288-1485)Bu bölüm Osmanlı öncesi Türk Tarihine kısaca yer verdikten sonra Osmanlı Tarihi'ni II. Bayezid dönemine kadar getirmektedir.

Kitabını Hikaye ve Latife adını verdiği ana metnin okunmasını kolaylaştıran ara bölümlerle süsleyen Neşrî; 3 Mayıs 1481'de Fatih Sultan Mehmed'in vefatında Gebze'deki Osmanlı ordugâhında bulunduğunu, Padişah'ın vefatından sonra İstanbul'da çıkan olaylara şahit olduğunu belirtmesi açısından oldukça önemli bir tarihi kişiliktir.  Doğum Yeri ve Tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Bursa'da eğitim gördüğü kesindir. Bursa'da Sultaniye Medreresi öğretmeni iken 1520 tarihinde öldüğü bilinmektedir.

Ağırlığını Osmanlı Tarihi'nin oluşturuduğu, Oğuz Türkleri, Selçuklu Türkleri ve Osmanlıları anlatan kitabı Sultan II. Beyazıt'a yapılan duayla sona ermektedir.

Osmanlı Tarih Yazıcılığının temel eserlerinden, keyifle okunabilecek tarzda akıcı ve anlaşılır bir Türkçe yaılan eserin günümüz Türkçesine sadeleştirilmiş halini Timaş yayınları neşretti... 

(Haber 7)

Kitapla ilgili teknik bilgiler ve internet üzerinden sipariş şartlarını görmek için bu linki kullanabilirsiniz...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş - Ankaragücü! CANLI
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'