Kopan'dan kısa ve hayatın içinden öyküler

Yekta Kopan'ın yeni kitabı Kediler Güzel Uyanır çıktı. Kopan kitabında kısa kısa öyküler yer alıyor. Kitabın kapağını kaldırdığınızda, yazarı hakkındaki sırrı da çözülmüş oluyor

Kopan'dan kısa ve hayatın içinden öyküler
Kopan'dan kısa ve hayatın içinden öyküler
GİRİŞ 18.11.2011 15:03 GÜNCELLEME 18.11.2011 15:03

Yekta Kopan’ın yeni kitabında bir araya gelen kısa öyküler, okumaya başladığınız andan itibaren yüzünüze sıcak bir gülümseme yerleştiriyor ve biraz da pişmanlık… Unuttuklarınızı hatırlamak mutlu ediyor belki ama unutmuş olmanın ağırlığı da yanı başınızda duruyor…

“Ben çalışma masasının çekmecesinde cennetkuşu saklayanlar gördüm. Ben çalışma masasının üstüne cehennemin sazlı sözlü cümbüşünü yatıranlar gördüm. Ben o kadar gördüm de, ancak bu kadar anlatabiliyorum.

O yüzden susuyorum sana. Ama ertesi gün konuşacağım. Bir dilin yaşayan yaşamayan bütün kelimelerini ezberlediğim günün ertesinde, benim de sesimi duyacaksın.
O gün yağacak yağmurdan kork!”

Ödüllü öykücüden kısa kısa öyküler… Kapağı kaldırdığınız anda yazarı hakkındaki sırrı da çözmüş oluyorsunuz: Yekta Kopan, tüm hayatımız boyunca yanı başımızda duran, görünmez bir fotoğrafçıymış meğer!

Uyanıp kucağına düştüğümüz, her köşe başında karşılasak ta inatla yanından geçip gittiğimiz hayatı satır satır kaydetmiş…

Bir salyangozun üzerine basmamak için dizini kanatmayı seçen küçük kız çocuğundan, cennetten düşen kanatsız meleklere; bir türlü elinizden çıkarmaya kıyamadığınız şu eski çalar saatten, adını yazmaya cesaret edemediğiniz o ‘şahs-ı muhterem’e karalanmış notlarınıza kadar, bu öykülerde siz varsınız! Kalabalıkların ortasında ışıl ışıl yanan, gerçek olduğu için büyüleyici, kısacık öyküler toplanıyor bu kitapta!

Kediler Güzel Uyanır’da yer alan kırkbir öykünün kimi bir kaç sayfa, kimiyse sadece bir kaç satır… Ama her biri uzun sure önce unuttuğumuz, yanından geçip gittiklerimizin portresi… Kediler Güzel Uyanır, hepimize bir şeyleri anımsatacak ve bu her birimiz için geçmişle sıkı bir yüzleşme olacak!

YEKTA KOPAN

YEKTA KOPAN, 1968’de doğdu. Hayalet Gemi dergisindeki çalışmalarıyla tanındı. İlk kitabı Fildişi Karası 2000 yılında yayımlandı. dtv (Deutscher Taschenbuch Verlag) tarafından yayımlanan Alles Blaue, alles Grüne dieser Welt ve İngiltere’de yayımlanan The Lounge Companion Vol.2 seçkilerinde birer öyküsüyle yer aldı. Daha Önce Tanışmış mıydık? Adındaki e-kitabı, altkitap.com tarafından okura ulaştırıldı. Okul öncesi için yazdığı ve Şilili ressam Alex Pelayo tarafından resimlenen çocuk kitabı Burun, Marsık Yayıncılık tarafından 2009 yılında yayımlandı. Çeşitli gazette ve dergilerdeki yazı çalışmalarını Milliyet Sanat dergisinde, Milliyet Kitap ekinde ve Fil Uçuşu adını verdiği blogunda sürdürüyor. Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri 2002 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı’na, Karbon Kopya, Dünya Kitap 2007 Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne, Bir de Baktım Yoksun, 2010 yılında Yunus Nadi Öykü Ödülü ve Haldun Taner Öykü Ödülü’ne değer görüldü. 2012 başında Bulgarcaya çevrilecek olan Bir de Baktım Yoksun, Mısır-Etrac Yayınevi tarafından da Arapça olarak yayımlandı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler