Nasuh tövbe nedir? Nasıl edilir?

Ey iman edenler! Samimi bir tövbe ile Rabbinize dönün! Ayetinde yapılan çağrıya uyabilmek için Nasuh tövbe gerekir. Peki nedir nasuh tövbe ve müminler nasıl tövbe etmelidir?

Nasuh tövbe nedir? Nasıl edilir?
Nasuh tövbe nedir? Nasıl edilir?
GİRİŞ 16.06.2012 15:40 GÜNCELLEME 16.06.2012 16:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Tahrim Suresi'nde, Ey iman edenler! Samimi bir tövbe ile Rabbinize dönün!, buyurulmaktadır. Bu çağrıya uymak ancak Nasuh tövbe ile mümkün.

Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) nasuh tevbe, kulun İşlediği günahtan pişmanlık duyması, Allah'a tüm benliği ile yönelip, sütün memeye dönmemesi gibi günaha dönmemesidir, buyurur.

Zer b. Hubeyş anlatıyor:

Bir seferinde Übey b. Kab'a:

- Nasuh tevbesi nedir, diye sordum.

- Aynı soruyu ben de Allah Resûlü'ne (sallallahu aleyhi ve sellem) sor­dum.

- Günah işlediğinde pişman olman, günahtan dolayı Allah'tan bağışlanma dilemen sonra bir daha ona dönmemendir, buyurdu.

Peygamberimiz tevbenin ne olduğunu bir temsille şöy­le anlatıyor:

Allah, kulunun tevbe edip kendine yönelmesine ıssız ve teh­likeli bir çölde devesi ile seyahat eden kişinin, devesini kaybettik­ten sonra onu bulduğunda sevindiğinden daha çok sevinir.

Çölde yiyecek ve içeceklerini üzerine koyduğu devesini bir tarafa bırakıp uyuyan bir adam düşünün! Bu adam uyandığında devesinin kaybolduğunu fark edip onu aramaya çıktığı hâlde bu­lamaz. Uzun arama sırasında aç, susuz ve yorgunluktan bitap dü­şer. Yaşamaktan ümidini keserek kendi kendine:

Bari konaklama yere döneyim, orada yatıp bu şekilde ölümü bek­leyeyim, der. Ardından ölmek için başını yastığa koyup uyur. Uyan­dığında devesinin üzerindeki yiyecek ve içecek ile birlikte başucunda görür. O kişi devesini gördüğünde ne kadar sevinir değil mi?

İyi bilin ki Allah kulunun tevbe edip kendisine yönelmesi­ne bu kişinin deve, yiyecek ve içeceğini bulmasından daha çok sevinir.

Nasuh Tevbe'nin çeşitli tarifleri yapılmıştır:

Abdullah b. Abbas; Nasuh tevbe; kalb ile pişmanlık, dil ile jstiğfar, beden ile uzak durmak ve günaha bir daha dönmemeye azmetmektir.

Kelbî: Nasuh tevbe; kalben pişman olmak, dil ile af dilemek ve günahtan uzaklaşıp bir daha dönmemeye karar vermektir.

Ebû Bekir Varak: Nasuh tevbe; yeryüzünün bütün genişliğine rağmen daralması, Tebük savaşından geri kalan üç sahabiyi sıktığı gibi sıkmasıdır.

Ebû Bekir Dakkak: Nasuh tevbesi, zulmedilen kişiye hakkı­nı iade etmek, hasımdan helalik almak ve ihmal edilen ibadetleri yerine getirmektir.

Cüneyd-i Bağdadî ise tevbeyi üç safhaya ayırır.

1 - Yaptığı kötülüğün farkına varıp pişman olmak,

2-   Günaha bir daha dönmemeye kesin karar vermek,

3-   Günahın ortaya çıkardığı zulmün sebep olduğu kötülük­leri ortadan kaldırma gayreti ile kötülüğün ardından bir iyilik yapmak

İslâm âlimleri bu konuda genel olarak şu kuralı koymuşlardır:

Tevbe KahramanlarıKişi namaz oruç gibi ibadetleri terk etmişse, yaptığı yanlışı an­layıp pişman olduktan sonra, eda edemediği ibadetlerin kazasını yapar. Ahlâkî konulardaki sabırsızlık, kızgınlık gibi hatalar yap­mışsa tevbe ettikten sonra bu hatalarından dolayı kırdığı kişilerin gönlünü alır. Birisini doğrudan üzmüş, zarar vermiş, kırmışsa bir daha böyle yapmamaya karar verdikten sonra o kişileri razı edip helallik alır. Zulüm haksızlık etmişse gücü yettiğince mağdurların haklarını iade edip helallik alır.

***

Bu metin,  tövbelere vesile olan mübarek gecelerden Miraç Kandili vesilesi ile yapacağınız ibadetlere katkı sağlayabilmek ümidiyle, Haber 7 kitap Sayfası tarafından, Dr. Hilal Kara ve Abdullah Kara'nın Işık Yayınlarından neyredilen Tevbe Kahramanları adlı kitabından alıntılanmıştır.

Tövbeleriyle kahramanlaşan sahabelerin hayatıtların kesitler sunan ve tövbe ile ilgili tüm sorularınıza cevap verebilecek kitapla ilgili teknik bilgileri görebilmek için bu linki kullanabilirsiniz.

Haber 7

YORUMLAR 2
  • ZÜLFİKAR 11 yıl önce Şikayet Et
    samimi tövbe örneği. rabbim nefsimize uyup zalim amerika ile müslümanlara komplolar kurduk sana ortak koştuk bizi affet...
    Cevapla
  • Gönül 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah tòvbeni kabul etsin.Bi daha asla ve asla Allaha Şerik koşma.Çünkü Sevaplarin silinir.Yinede Allah tövbeni kabul eder İnşa Allah.Amin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Cep telefonlarında düşük fiyat tehlikesi! Piyasanın altında satıyorlar