Cennetle Müjdelenen On Örnek İnsan

Ayşe Çokçevik, İslami literatürde "Aşere-i Mübeşşere" diye isimlendirilen bu mübarek insanları "Cennetle Müjdelenen On Örnek İnsan" isimli bu eserinde akıcı üslubuyla yeniden kaleme aldı ve okuyucuların istifadesine sundu.

Cennetle Müjdelenen On Örnek İnsan
Cennetle Müjdelenen On Örnek İnsan
GİRİŞ 14.12.2012 13:19 GÜNCELLEME 14.12.2012 13:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İslami anlayışta peygamberlerden sonra insanoğlunun en faziletlileri Peygamberimiz'in (sav) dostları olan sahabeler olarak kabul edilmiştir. Bunun için sahabelerin mertebesine hiçbir şekilde yetişilmez. Çünkü onlar, Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselâm'ı görmüş, iman etmiş ve sohbeti ile şereflenmişlerdir. Peygamber sohbeti Sahabe efendilerimize diğer insanların senelerle seyr-ü sülûkle elde ettikleri feyze ve nûra, "bir dakikada" ulaştıran bir mertebe ve yükseliş vermiştir.

Sahabeler arasında bazı derecelendirmeler vardır ve on sahabe diğerlerinden umumi derece bakımından yüksek görülmüştür. Ayşe Çokçevik, İslami literatürde "Aşere-i Mübeşşere" diye isimlendirilen bu mübarek insanları "Cennetle Müjdelenen On Örnek İnsan" isimli bu eserinde akıcı üslubuyla yeniden kaleme aldı ve okuyucuların istifadesine sundu.

Cennetle Müjdelenen on örnek insan şunlardır: 1. Hazret-i Ebû Bekir, 2. Hazret-i Ömer, 3. Hazret-i Osman, 4. Hazret-i Ali, 5. Hazret-i Abdurrahman bin Avf, 6. Hazret-i Ubeyde bin Cerrah, 7. Hazret-i Said bin Zeyd, 8. Hazret-i Sa'd bin Ebî Vakkas, 9. Hazret-i Ubeydullah bin Talha, 10. Hazret-i Zübeyir bin Avvâm'dır.

Bütün çağların bu on örnek insandan öğreneceği çok şey vardır ve elinizdeki kitap bunun için iyi bir başvuru kaynağıdır. 

Çokçevik kitabında her bir sahabi neseb, künye, lakap ve şemail bilgileri ve hayatlarındaki önemli olaylarla bizlere tanıtılıyor.

Hz. Ebubekir

İlk sırada Hz. Ebubekir radıyallahu anh var. Peygamberlerden sonra insanların en faziletlisi. Rabbimizin "Ben ondan razıyım, acaba o benden razı mı?" hitabının muhatabı. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin yanından bir an ayrılmamış, O'nun mağara dostu, yaşarken Allah Tealanın selamına nail olmuş büyük sahabi. Hz. Ebubekir'in Evvah, Camiul Kuran, ZülHilal, Halifetul Rasulullah lakapları vardır. Ayrıca Cenab-ı Hakk'ın, cennetlik olanların hepsine birden tecelli edeceği, Hz. Ebubekir'e ise hususi tecelli edeceği" mübarek sahabi. Bu müjdeyi Ebubekir efendimiz hicretin devam ettiği kızgın çölde, açlık, susuzluk ve yorgunluğun en zirvede olduğu zaman alıyor. Bütün olumsuzluklar bu sonsuzluk müjdesiyle son buluyor. Ve hayatından diğer önemli kesitlerle örnek almamız gereken Hz. Ebubekir daha iyi tanınmak için bizleri bekliyor.

Hz.Ömer

İkinci sırada Hz. Ömer radıyallahu anhı tanıyoruz. "Güneş Ömer'den daha hayırlı birinin üzerine doğmamıştır." "Nefsim Kudretinde olan Allah 'a yemin ederim ki şeytan sana bir caddede rastlasa, yolunu değiştirir, başka bir yola girerdi." " Ebubekir ve Ömer peygamberlerden başka önceki ve sonraki orta yaşlı tüm cennetliklerin efendisidir, "şeklinde birçok müjdeli Hadis-i Şerifin muhatabı Hz. Ömer. "Dünyayı ıslah etmek için kendimizi ıslah etmemiz icap eder. Kişinin büyüklüğü takvasıyla, üstünlüğü dindarlığıyla, şahsiyeti de güzel ahlakıyla ölçülür." gibi muhteşem sözlerin ve "Allah'ım ruhumu iyilerle beraber al. Kötülerle beraber alma. Beni cehennem azabından koru. Beni hayırlı kulların topluluğuna kat. "Allah'ım zulmümü ve nankörlüğümü affet."dualarının sahibi Hz. Ömer'i daha yakından tanıyoruz bu kitabımızla.

Hz. Osman

Üçüncü sırada Zinnureyn olan, Te-bük Savaşı'nda ordunun yaklaşık üçte birini tek başına donatan cömert Hz. Osman'ı tanıyoruz. Peygamberimizin: " Allah'ım cenneti ona vacip kıl."duasının muhatabı Hz. Osman'ı. En fazla zayi edilen şeyler şunlardır: Kendisinden bir şey sorulmayan alim. Kendisiyle amel edilmeyen ilim. Kabul edilmeyen doğru görüş. İçinde namaz kılınmayan mescit. Okunmayıp bir kenarda bir kenarda duran Kuran-ı Kerim. Ahiret yolculuğu için azık hazırlanma¬yan uzun ömür." sözünün sahibi Hz. Osman'ı Ayşe Çokçevik'in kaleminden tanımaya çalışıyoruz.

Kitap hakkında teknik bilgi almak ve sipariş şartları için bu linki kullanabilirsiniz

KİTABIN KÜNYESİ

Kitabın Adı: Cennetle Müjdelenen On Örnek İnsan

Yazar: Ayşe Çokçevik

Yayınevi: Hayat Yayınları

Yayın Yılı: 2011

Sayfa: 392 sayfa

ISBN: 6055878818

YORUMLAR 1
  • idris bitlisli 11 yıl önce Şikayet Et
    bir yanlışlık var gibi sanki. peygamberi gören her insan sahabe midir? yoksa sahabe, peygamberin çok yakın arkadaşları mıdır? yazıda "bunun için sahabelerin mertebesine hiçbir şekilde yetişilmez." deniyor. ne yani ben şimdi inanacağım, takva sahibi olacağım, sonra peygamberi görmüş birilerinin en kötüsü kadar olamayacağım. bu mantık doğru değil. ebi süfyan bile peygamberi gördüğü ve bildiği halde mekkenin fethinden önce zoraki naçar kalarak müslüman olmuştur. halbuki bizler görmeden iman eden insanlarız. kaldı ki peygamber kim beni rüyasında görmüşse doğru görmüştür mealinde söz söylememiş midir? yani demem o ki, peygamber ümmeti içerisinde üstünlük, peygamberi görmeye göre midir? yoksa ayette belirtildiği gibi iman ve takavaya göre midir? tabi ikna edici bir tebliği diyanetten beklemek kadar doğal bir şey olamaz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü