Yüz yıl geciken anarşizm

Gazeteci Barış Soydan'ın İletişim Yayınları'ndan çıkan Türkiye'de Anarşizm kitabı, 'Anarşizm neden Türkiye'de 1986'da doğdu?' sorusuna cevap arayışıyla başlıyor.

Yüz yıl geciken anarşizm
Yüz yıl geciken anarşizm
GİRİŞ 09.01.2013 12:11 GÜNCELLEME 09.01.2013 13:33

Kitapta, Kürt meselesine odaklanan anarşizm, feminist hareket içinde anarşizm, toplumsalcı anarşizm, isyancı anarşizm, İslami anarşizm gibi farklı anarşist akımlarla ilgili bilgiler de var.

Anarşizmin neden yaygın siyasal bir yapıya dönüşmediğini de sorgulayan Barış Soydan, kitabında bu sorunun cevaplarına da yer veriyor.

Kökleri iki asır öncesine uzanan anarşizm, Türkiye'de ancak 1986'da yayımlanan Kara dergisiyle ve peşi sıra şekillenen anarşist hareketle varlık kazanabildi. Neden? Anarşizm Türkiye'de neden bu kadar geç tanındı, yayıldı? Cumhuriyet tarihi boyunca, nasıl oldu da bir tane bile anarşist aydın çıkmadı?

Bu gecikmenin Türkiye solu için anlamı nedir? Anarşizm neden 1916'da, '76'da değil de, '86'da doğdu? Bu gecikmenin sebeplerini, akademisyenlerden aktivistlere, dönemin ve bugünün tanıklarıyla enine boyuna konuşan gazeteci Barış Soydan, yakın dönem siyasi tarihimizi ve günümüzün öne çıkan konularını, daha önce ele alınmamış bir açıdan sunuyor.

Sorulara verilen yanıtlarda, vicdani ret, LGBT, ekoloji gibi hareketlerin Türkiye'deki doğumunda ve yükselişinde anarşizmin payını görme şansı da buluyoruz, postyapısalcı anarşizm, yeşil anarşizm, Kürt meselesine odaklanan anarşizm, feminist hareket içinde anarşizm, toplumsalcı anarşizm, isyancı anarşizm, İslami anarşizm gibi farklı anarşist akımları da...

Bu noktada bir soru daha beliriyor: Türkiye'de muhalif sol söylemin değişip zenginleşmesine büyük katkılar yapan anarşizm, aradan geçen çeyrek yüzyılda neden yaygın bir siyasal harekete dönüşemedi? Soydan'ın sorularını yanıtlayan isimler, verdikleri cevaplarla Türkiye'de sol siyasetin dününe ve bugününe dair çok çarpıcı bir tablo ortaya koyuyorlar.

KİTABIN KÜNYESİ

Kitabın adı: 'Türkiye'de Anarşizm - Yüz Yıllık Gecikme'

Yazarı: Barış Soydan

Yayınevi: İletişim Yayınları

İSBN: 9789750511301

Sayfa:  396

Kitap hakkında teknik bilgi almak ve sipariş şartları için bu linki kullanabilirsiniz

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ronaldo eski takımını borçlu çıkardı! Servet değerinde tazminat
Gazze’ye giden ABD gemisinde büyük şok! Geri dönmek zorunda kaldı