Kocaeli

Sanayi üretim rakamları

15:14 09 Ekim 2015
Sanayi üretim rakamları

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretiminde ağustos ayında yaşanan yüzde 7,2'lik büyümenin kendilerini hem şaşırttığını hem de umutlandırdığını belirtti.

Zeytinoğlu, yazılı açıklamasında, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin de bir önceki aya kıyasla yüzde 2,9 arttığını hatırlattı.

İşsizlik ve kapasite kullanım oranı ile tüketici güven endeksindeki olumsuz görünüme rağmen sanayi üretiminin arttığını aktaran Zeytinoğlu, "Ağustos ayında sanayi üretimindeki yüzde 7,2'lik büyüme bizi hem şaşırttı hem de umutlandırdı. Bu gelişme, üçüncü çeyrek büyüme oranına ilişkin beklentimizi olumlu yönde değiştirdi" değerlendirmesinde bulundu. 

Zeytinoğlu, sanayi üretiminde beklentilerin üzerinde gelen artışın yeni yatırımlardan ziyade modernizasyon faaliyetlerinden kaynaklandığını düşündüklerini belirterek şunları kaydetti:

"Dikkat çeken kalemlere baktığımızda, dayanıklı mal üretiminde yüzde 15,9, sermaye malı imalatında da yüzde 14,9'luk artış var. Motorlu kara taşıtlarında ise yüzde 25,5 artış görülüyor. Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında da artış yüzde 30,9 olarak gerçekleşti. Bu verilerden en çarpıcı olanları otomotiv ve bilgisayar ürünleri imalatı olduğu ortaya çıkıyor. Kocaeli'de ağustos ayında yüzde 6 otomotivden kaynaklanan bir ihracat artışı olduğunu biliyoruz. İhracattaki artışın sanayi üretimindeki büyümeye katkısı olduğunu görüyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.