Kocaeli

"Sanayi Kuruluşları 8. Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu" ödül töreni

23:54 26 Kasım 2015
"Sanayi Kuruluşları 8. Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu" ödül töreni

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Artık kamuya yüzde 30 yerli mal veriyoruz. Yani yerli sanayinin malını verebilir hale geldik. Burada 30 milyar liralık bir pazar var. Sanayicilerimiz yerli malı belgesini alıp, yerli malı ihalesine girsinler. Kamu, yabancıya göre sizden yüzde 15 daha pahalıya mal almak mecburiyetinde" dedi.

Kocaeli Sanayi Odasınca (KSO) gerçekleştirilen Sanayi Kuruluşları 8. Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu'nun Başiskele'de bir otelde düzenlenen ödül töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin daralmaya gittiği bir dönemde, Türkiye ekonomisinin büyümesinin beklentilerin altında olduğunu söyledi.

Diğer ülkelere göre ekonomiden memnun olduklarını ancak 2002-2008 arasında yüzde 8 ekonomiyi büyütmüş bir ülke olarak bugünkü büyümeden memnun olmadıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü daha fazla zenginleşebilmenin yolu ekonomiyi büyütmekten geçiyor. Onun için büyüme hızına geçmemiz lazım. Bunun için yapılması gereken iş yapısal reformlardır. Nasıl kişi başına düşen milli geliri 3 bin dolardan 10 bin dolara getirirken ekonomik yapısal reformları yaptığımız için bunun cevabını aldıysak, kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkarılması için de ekonomideki gerekli olan seçimler döneminde imar ettiğimiz yapısal reformlara odaklanıyor olmamız lazım. İnşallah önümüzdeki 4 yıl seçim yok. Hükümetimizin açıklamış olduğu hükümet programı çerçevesinde önümüzdeki yüz, iki yüz günde bu reformların hızla yapılıp, önümüzün açılması lazım. Ayağımızdaki prangaların çözülmesi lazım."

-"Kamu ihalelerinde yüzde 30 yerli mal kullanılıyor"

Hisarcıklıoğlu, yaklaşık 20 yıldır Türk özel sektörü olarak, uluslararası anlaşmalarda var olan kamu ihalelerinde yerli malına öncelik verildiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde 3 kez genelge yayınlattığını ancak memurların yerli malı yerine hep ithal malı tercih ettiklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Bu yönetmelik, kamu kurumlarının yerli malı olan ürünlerde kamu ihalelerinde yüzde 15 daha pahalıya satabilme şansı veriyordu. 30 milyar liralık kamu mal alıyor, neredeyse bunun yüzde 99'unu ithal maldan alıyordu. Yerli maldan almıyor. Niye, Çin ile rekabet edemiyorduk, ithal alıyorduk. Fakat bunu memurlara uygulattıramadık. Genelgeyi uygulamıyorlardı. Yerli malı almıyor, ithal malı alıyorlardı. Sağ olsun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık, yasayı çıkardı, kendisine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, 6 aylık uygulamada 30 milyar liralık kamu mal alırken şu anda yerli mal satışı payının yüzde 30'lara çıktığına işaret ederek, "Artık kamuya yüzde 30 yerli mal veriyoruz. Yani yerli sanayinin malını verebilir hale geldik. Burada 30 milyar liralık bir pazar var. Sanayicilerimiz yerli malı belgesini alıp, yerli malı ihalesine girsinler. Kamu, yabancıya göre sizden yüzde 15 daha pahalıya mal almak mecburiyetinde. Bunu daha fazla kullanmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

- KSO Başkanı Zeytinoğlu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise ödüle layık görülen firmaların seçiminde verimlilik, istihdam, yenilikçi ve markalaşma, finansal sonuçlar, dış ticaret, topluma katkı ve çevre ile çalışanların geliştirilmesi ve bilinçlendirilmesi gibi kriterlerin ön plana alındığını ifade etti.

Konuşmaların ardından, organizasyon kapsamında değerlendirmeye alınan 123 firma arasında dereceye giren 18'inin temsilcilerine ödülleri takdim edildi. 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Ticaret Odasını da ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ ve meclis üyeleri ile toplantı yaptı. Hisarcıklıoğlu burada, ticaret odası meclis üyelerinin sorunlarını dinledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.