Kocaeli

Nanoteknoloji Kümelenmesi Çalıştayı başladı

13:30 30 Kasım 2015
Nanoteknoloji Kümelenmesi Çalıştayı başladı

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Teknopark Ankara işbirliğinde düzenlenen Nanoteknoloji Kümelenmesi Çalıştayı başladı. 

TÜBİTAK TÜSSİDE'de yapılan çalıştaya katılan enerji, otomotiv, savunma, sağlık, tekstil, elektronik ve inşaat sektörlerinde nanoteknoloji kapsamında faaliyet gösteren firmaların yetkilileri, sektörlerin nanoteknolojik yol haritalarını belirleyecek ve proje önerilerini sunacak.

TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı İbrahim Bekar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programının 2016 yılının ilk yarısında açılacak üçüncü çağrısına yönelik, TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde "Nanoteknoloji Kümelenmesi" proje önerisi hazırlandığını söyledi.

Hazırlanan proje önerisiyle nanoteknolojinin Türk sanayisine entegrasyon eşiğini geçirmek için söz konusu sektörlerin rekabet öncesi birlikteliğini sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Bekar, şunları kaydetti: 

"Bu nanoteknoloji kümelenmesi proje önerisinin ikinci çalıştayı. Birinci çalıştayda düğmeye bastık, ardından liderler grubunu oluşturduk ve vizyonumuzu belirledik. Bu çalıştayla da ana çalışma konularını belirlemeyi ve projeleri oluşturmayı arzu ediyoruz. Bu projeler, Türk sanayisinin nanoteknolojiye entegrasyonunu sağlayacak projeler olacak. Bunları detaylandırdıktan sonra üçüncü çalıştayda kümelenme başvurumuzu son haline getirip bakanlığımıza teslim edeceğiz".

-"Çini de bir nanoteknoloji"

Bekar, Türkiye'de nanoteknolojinin şimdiye kadar farkında olmadan uygulandığına dikkati çekerek, "Çini sanatı, atalarımızın uyguladığı nanoteknolojik bir işlem. Biz bilmeden bunu uyguluyoruz. Fakat bunun uzmanlığını öğrendikten sonra aynı uygulama, çok daha farklı sektörlerde çok daha verimli sonuçlara bizi götürecek. İşte burada bunun uzmanlığını oluşturup ülkemizde bütün sektörlerde yeni bir atılım sağlamayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kilogram başı ihracat değerinin 1,6 dolar olduğunu dile getiren Bekar, "Bu rakam Almanya'da 4, Japonya'da 3,5, Güney Kore'de 3 dolar. Biz bunu 2023'te Almanya seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Alacağımız daha çok yol var. Bu çalışma da onlardan biri" dedi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.