Kocaeli

Öğretmen adaylarına "barış" eğitimi

11:55 01 Ocak 2016
Öğretmen adaylarına "barış" eğitimi

ŞENGÜL OYMAK - TÜBİTAK tarafından desteklenen "Öğretmen Adayları Barış İçin Eğitiliyor" seminer projesi, 25 Ocak'ta Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Eğitim Fakültesinde başlayacak.

KOÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Soner Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katılımcıların Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği'ne üye ve eğitim fakültesi olan Abant İzzet Baysal, Bartın, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Bülent Ecevit ve Kastamonu üniversitelerinin eğitim fakültelerindeki programların üçüncü-dördüncü sınıflarında okuyan öğretmen adayları arasından seçileceğini belirtti.

Polat, ulaşım olanaklarının kolaylaştırılması için katılımcıların söz konusu üniversitelerden seçilmesine karar verildiğini, öğretmen adaylarına 25-29 Ocak tarihlerinde Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde "barış" eğitimi gerçekleştirileceğini vurguladı.

Proje ekibinde araştırma görevlileri Yaser Arslan, Gizem Günçavdı ve Ufuk Sarıdede'nin yer aldığını bildiren Polat,  ayrıca projede Türkiye'de barış eğitimi konusunda çalışmalar yapan akademisyenlerin eğitmen olarak görev alacağını söyledi.

​Etkinliğe, TÜBİTAK'ın destek verdiğini aktaran Polat, "Katılımcıların, ulaşım, konaklama ve iaşe giderleri bu bütçeden sağlanacaktır. Yapılacak sıralama sonucunda her üniversiteden 8 asil ve 8 yedek olmak üzere 16 katılımcı, toplamda ise 56 asil ve 56 yedek olmak üzere 112 katılımcı adayı belirleniyor. Bir üniversiteden 8 başvuru olmaması halinde, katılımcılar diğer üniversitelerdeki yedek adaylar arasından seçilecektir. 56 katılımcı iki ayrı grup halinde eğitimlere devam edecektir" açıklamasında bulundu.

- "Barışı özümseyen nesiller yetiştirmeleri barışa katkı sağlayacak"

Polat, barış eğitiminin, daha adaletli ve barış dolu bir dünya için eğitim anlayışının benimsenmesini ve bu yönde harekete geçmeyi temel aldığını kaydetti.

Barış eğitimiyle bireylere problem çözme ve işbirliği gibi bilgi ve becerilerle sevgi, saygı, hoşgörü, empati gibi tutumların öğretildiğine işaret eden Polat, barış eğitimiyle çatışmaların şiddet olmadan çözülmesi ve karşılıklı uyumun inşası yönünde ihtiyaç duyulan barışın gerçekleşmesi, şiddet içermeyen eleştirel ve gerekçeli alternatifleri kullanmak için bireylerin kendi zihinsel modellerini dönüştürmesinin hedeflendiği bildirdi.

Polat, çok önemli bir projeyi hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, "Bu proje kapsamında uygulanacak barış eğitimi programıyla sıralanan hedeflere ulaşabilmek ve toplumsal yaşamda barış içerisinde yaşama becerisi için gerekli olan yöntem ve stratejilerin öğretmen adaylarına kazandırılması amaçlanmaktadır. Barış eğitimi alan ve barışı özümseyen öğretmen adaylarının gelecekte yine barışı özümseyen nesiller yetiştirmeleri toplumsal ve küresel barışa katkı sağlayacak, bu sayede sürdürülebilir bir barış kültürü oluşturulacaktır" ifadesini kullandı.

Barış eğitiminin en temel amacının bireylerin kendi içlerinde, kişiler arası ilişkilerde, gruplar arasında, ülkeler, toplumlar ve kültürler arasında barışı sağlamak olduğunu vurgulayan Polat, şunları söyledi:

"Barış eğitiminin diğer amaçları, barış kavramının zenginliğini anlamak, korkuları irdelemek, güvenlik sistemleriyle ilgili bilgi sağlamak, şiddet davranışını anlamak, kültürler arası anlayışı geliştirmek, sosyal adaletle beraber barış kavramını desteklemek, yaşama saygıyı özendirmek ve şiddeti bitirmek şeklinde sıralanabilir. Bireylerin anlaşmazlıklarla karşılaştıklarında bunları daha pozitif bir tutumla değerlendirmelerini sağlamak, sorunların çözümünde işbirliği ve problem çözme odaklı yansıtıcı düşünme yöntemleri kazanmak, toplumsal sorunlara daha evrensel bir perspektifle yaklaşmak, politik, dinsel ve ırksal farklılıklardan kaynaklanan anlaşmazlıklarda tolerans ve kabulün arttırılmasını sağlamak, karar alma, eylem ve yansıtıcı düşünme durumlarında bireylere sorumluluk alabilme yetisini kazandırmak; tüm bunların gerçekleştirilmesi yoluyla bireylerin hem kendi iç dünyasında hem de toplumda huzura ulaşmasını sağlamak da barış eğitiminin amaçları arasındadır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.