Kocaeli

Azerbaycan'daki "20 Ocak Katliamı"nın 26. yılı

14:42 19 Ocak 2016
Azerbaycan'daki "20 Ocak Katliamı"nın 26. yılı

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar, Azerbaycan'daki "20 Ocak Katliamı"nın bu ülkenin özgürlüğünü yok etmek amacıyla gerçekleştirildiğini belirterek "Azerbaycan halkı için bir matem günü olmanın yanı sıra aynı zamanda bir onur, ulusal bağımsızlığa gitme günüdür. Bu katliam, Azerbaycan'ın mücadele azmini kırmadı, aksine güçlendirdi" dedi.

Dündar, Azerbaycan'da 20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet askerleri tarafından gerçekleştirilen katliamın 26. yılı nedeniyle AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Azerilerin katliamı "20 Yanvar Faciası" olarak nitelendirdiğini anımsatan Dündar, bunun Azerbaycan halkını, ulusal kurtuluş mücadelesinden vazgeçirmek ve onurunu kırmak için Sovyet Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve KGB tarafından tasarlanıp, doğrudan Gorbaçov'un yönettiği bir gözdağı saldırısı olduğunu söyledi.

Sovyet askerleri ve Ermeni güçlerinden oluşan 35 bin kişiyle yapılan katliamda 134 sivilin şehit olduğunu, 600'den fazla kişinin de yaralandığını belirten Dündar, "Şehit olanlar arasında 5 ayrı ülkenin mensupları vardı. Şehitler 20'den fazla kadın ve çocuklardan oluşuyordu" diye konuştu.

Azerbaycan halkının ansızın gelen saldırıda katledildiğini ifade eden Dündar, şöyle devam etti:

"Bakü halkı gafil avlanmıştı. Gece kulakları sağır eden tankların paletlerinden çıkan ve tank mermilerinin her tarafı delik deşik eden sesleri birbirine karışmıştı. Evinin balkonuna veya sokağa çıkan sivil insanlar mermilerin hedefi oldular. Gece serseri kurşunlarla yok edilen insanların cesetlerini hemen topladılar, kan izlerini suyla yıkadılar. Bu hareket planlı ve sinsi yok etme hareketiydi. Bu gece amaçlarını tam gerçekleştiremeyen eşkıya sürüleri, 1991-1992 yıllarında da planlı ve programlı katliamlarına ara vermeden devam ettiler. Nitekim bu işbirliği sayesinde Rusya'nın 266. mekanize birliği öncülüğünde stratejik öneme sahip Hocalı kasabasında 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece 613 insanı katlederek, soykırım uyguladılar."

Dündar, Azerbaycan topraklarının halen yüzde 20'sinin işgal altında olduğunu, bu nedenle bir milyon insanın göç etmek zorunda kaldığını anımsatarak "Azerbaycan'ın özgürlüğünü yok etmek amacıyla gerçekleştirilen katliam, Azerbaycan halkı için bir matem günü olmanın yanı sıra aynı zamanda bir onur, ulusal bağımsızlığa gitme günüdür. Bu katliam, Azerbaycan'ın mücadele azmini kırmadı, aksine güçlendirdi. Federasyon olarak, Ermenistan ve destekçisi Rusya'yı kışkırtıcı, baskıcı, işgalci ve teröre destek verdikleri için kınıyor, protesto ediyoruz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.