Kocaeli

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

15:58 22 Ocak 2016
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Önümüzdeki dönemde de dünya rekoruna imza atacağız, 1071 tane gölet ve sulamasını bitireceğiz, 2019 sonuna kadar. Bu bir dünya rekorudur" dedi.

Bakan Eroğlu, Valiliği ziyaretinde yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin sanayi ve ticaret kenti olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesinin ve ilçe belediyelerinin önemli hizmetler yaptığını söyledi.

İle son 13 yılda 17 milyar liralık yatırım yaptıklarını ifade eden Eroğlu, kendi dönemlerinden önce Kocaeli'nin sadece vergi verdiğini, yatırım alamadığını belirtti.

Eroğlu, kentte önceden düzgün çalışan arıtma ve kanalizasyon sistemi bulunmadığını dile getirerek, "Depremden sonra burada tahribat oldu. Kısa sürede kent ayağa kalktı ve örnek bir il oldu. İçme suyu çok önemli 6,2 milyar liralık Yuvacık Barajı skandalı vardı. Sayın Başkanımız 2014'de burası susuz kalacaktı. Çalışma yaparak biz belirli bir miktar Sapanca'dan su temin ettik daha sonra kendisi bir baraj ve yer altı sularıyla o dönemki sıkıntıyı atlattı. O belki yüzyılın en kurak yılıydı" diye konuştu.

- "Kocaeli, ormanlık alan açısından zengin"

Bölgenin nüfusunun sürekli arttığını anlatan Eroğlu, artan su gereksinimini karşılamak için büyük bir planlama yaptıklarını bildirdi.

Eroğlu, Düzce'den Edirne'ye kadarki bölgede Entegre Su Yönetim Sistemi'ni kurduklarını anlatarak, şöyle dedi:

"Ballıkaya Barajı, Melen, Avcıdere, İhsaniye ve Namazgah barajlarıyla bu bölgeyi tamamen kontrol altına almış olacağız. 2050 yılına kadar hiçbir problem olmayacak. Kocaeli, ormanlık alan açısından zengin yüzde 43 ormanlık alanı var. İnsanlar buranın bu kadar ormanı olduğunun farkında değil. Biz bunları bütün dünyaya tanıtmak için Kocaeli Doğa Turizmi Master Planı'nı hazırladık. Ayrıca Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı'nı da yaptık."

Marmara Gelişim Projesi'nin ilan edildiğini aktaran Eroğlu, bu kapsamda da Kocaeli'de önemli hizmetler yapılacağını söyledi. Eroğlu, 78 bin 100 dekar arazinin bu kapsamda modern olarak sulanacağını ve her yıl çiftçiye 89 milyon lira ek gelir sağlanacağını dile getirdi.

Proje kapsamında yapılacak çalışmaları da değinen Eroğlu, şunları ifade etti:

"Ülkemiz yağışları bol bir ülke değil. Su açısından zengin değil. Su akıllıca kullanıldığında kendisine ancak yeter. Bu bakımdan biz planlama yaptık. İçme suyu, sanayiye su temini ve sulama suyu önemli. Bunları çok iyi planladık. Size içme suyundan bahsedeyim. Baktığımızda 81 şehrin 76'sında su olmadığını gördük. Yani ben sanıyordum ki hükümetimizle birlikte sadece İstanbul ve Kocaeli'de susuzluk var, diğer illerde sıkıntı yok sanıyordum. Ama 76 şehirde su olmadığını gördüm. Nereler biliyor musunuz? İzmir'den Şırnak'a kadar. Afyonkarahisar'da vatandaş arsenikli su içiyordu. Vatandaştan bunlar da gizlenmiş. İstanbul'un eski hali gibi bir durumdu. Bununla ilgili biz eylem planı hazırladık. Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakandı talimat verdi. Kapsamlı, tecrübemiz de var. Dolayısıyla büyün illerle ilgili çalışmalar yaptık. Neticede 76 şehirde acil durum vardı. Bunların hepsini kısa sürede yatırım yaparak çözdük."

Eroğlu, sulamada da önemli adımlar attıklarını, açık sulamayı kapalı sulama sistemlerine dönüştürdüklerini ve bundan da büyük tasarruf sağladıklarını aktardı. Eroğlu, 8.5 milyon hektar arazinin 7 milyon hektarının sulandığını belirterek, şunları dile getirdi:

"Büyük projeleri tamamlayacağız. Suyumuzu çok iyi planladık. Bir tek su boşa akmıyor. Sudan elektrik de üretiyoruz. Eskiden su akıyordu biz bakıyorduk. 2003 yılında Türkiye'de hidroelektrik enerji üretimi yılda 26 milyar kilowatt saatti. Halbuki potansiyel 180 milyar kilowatt saat. Bunun yüzde 15'ini kullanıyorduk gerisi boşa akıyordu. Şimdi onu da süratli şekilde yılda 91 milyar kilowatt saate çıkardık. Böylece yaklaşık 11,5 milyar dolarlık bir doğalgaz ithalatından kurtulduk. Bunların büyük faydası var. Suyumuzu şu anda çok iyi şekilde yönetiyoruz, hatta dünyada örnek bir kurum haline geldik bakanlık olarak. Başka ülkeler bizden destek istiyor. Afrika'da 1 milyon 700 bin kişiye su götürdük. Bunlar önemli. Diğer ülkelerdeki projeleri destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde de dünya rekoruna imza atacağız, 1071 tane gölet ve sulamasını bitireceğiz, 2019 sonuna kadar. Bu bir dünya rekorudur. Suyumuzu biriktirmezsek ihtiyacın çok olduğu aylarda su veremeyiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.