Kocaeli

"Dijital Devrim ve Yeni Medya Düzeni" konferansı

18:11 24 Mart 2016
"Dijital Devrim ve Yeni Medya Düzeni" konferansı

Gazetelerin her dönem düzenli olarak gelir kaybettiğini kaydeden Öztürk, "ABD ve Avrupa'daki bir yıllık gelir kaybı yüzde 17'dir. Gazeteler buna dayanamıyorlar artık, kapanıyorlar. ABD'de son 8 yılda kapanan gazete sayısı 154, İngiltere'de sadece 2014 yılında kapanan gazete sayısı ise 32. Aslında gazeteler kapanmıyor, dönüşüyor. Kağıda basılmıyor artık. Amerikalıların hipotezine göre 20 yıl içinde kağıda basılı gazete ve dergi kalmayacak. Bu Türkiye'nin de başına gelecek." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı Kemal Öztürk, "Dijital devrim, akıllı telefon ve tabletlerin yayılma hızı, bir otomobilin yayılma hızının 10 katıdır. Bu kadar hızlı süren ve gelişen bir dijital devrimin karşısında hiç bir ülkenin, ulusun direnme gücü yoktur." dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Akademi Üniversitesince gerçekleştirilen "Dijital Devrim ve Yeni Medya Düzeni" konulu konferansta konuşan Öztürk, dünyanın dijital devrim sürecinden geçtiğini vurgulayarak, bu sürecin bütün yaşantımızda olduğu gibi medya sektörünü de çok derinden etkilediğini ve sarstığını söyledi.

Dünyanın, eğitim sisteminden, çeliğin imalatı ve teknolojiye kadar bütün hayatı etkileyen sanayi devrimine benzeyen bir devrimin tam ortasında olduğunu aktaran Öztürk, dijital devrimin, sanayi devriminden daha büyük, daha ekili, daha şaşırtıcı ve daha hızlı bir devrim olduğunu belirtti.

"Dijital devrim, akıllı telefon ve tabletlerin yayılma hızı, bir otomobilin yayılma hızının 10 katıdır. Bu kadar hızlı süren ve gelişen bir dijital devrimin karşısında hiç bir ülkenin, ulusun direnme gücü yoktur." diyen Öztürk, "Farkında olmadığımız devrim bizim hayatımızı bir cep telefonunuzun içine indirgemeye başladı. Cep televizyonundan radyo dinliyoruz, televizyon izliyoruz, gazete okuyoruz, mail gönderiyoruz, işlerimizi oradan organize ediyoruz. Yani medyanın sahip olduğu bütün kitle iletişim araçları, ekranda gördüğünüz küçücük bir cep telefonunun içine giriyor." ifadesini kullandı.

ABD'deki kağıda basılı gazetelerin toplam gelirinin 2011'de 34 milyar dolar, sadece Google'ın tek başına gelirinin ise 38 milyar dolar olduğuna işaret eden Öztürk, Google'ın, dijital devrimin en senfonik ürünlerinden bir tanesi olduğunu bildirdi.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.