Kocaeli

Mart ayı ihracat rakamları

10:45 02 Nisan 2016
Mart ayı ihracat rakamları

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, reel sektörün temsilcileri olarak tüm olumsuz koşullara rağmen ihracattaki artışı, ekonomide düzelme sinyali olarak gördüklerini bildirdi.

Zeytinoğlu, yazılı açıklamasında, mart ayında ihracatın yüzde 2,6 artışla 11,5 milyar dolara çıkmasının önemine değindi.

AB ülkeleri ile olan ihracatın mart ayında yüzde 14 ve yılın ilk üç ayında yüzde 6 arttığını ifade eden Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

"Oysa geçen yıl AB ile olan ihracatımız mart ayında yüzde 17 ve yılın ilk üç ayında yüzde 12 gerilemişti. Reel politik sebeplerle gerçekleştirilse de zirve sonuçlarının ülkemiz için bir fırsat olabileceğini belirtmiştik. Sonuçlarını görüyoruz. 11,5 milyar dolar ihracat bizleri sevindirdi. Reel sektörün temsilcileri olarak tüm olumsuz koşullara rağmen ihracattaki bu artışı ekonomide düzelme sinyali olarak görüyoruz. Mart ayında ihracatın yüzde 48,9’u AB ülkelerine yapıldı. Yani ihracatımızın hemen hemen yarısını AB ülkelerine yapıyoruz. Avrupa’ya yaptığımız ihracatta parite lehimize döndü diyebiliriz. Dolayısıyla Avrupa’ya olan ihracatımızda artışlar olabileceğini bekliyoruz."

Zeytinoğlu, komşu ülkelerde yaşanan gerginliklerin bitmesiyle ihracatın çok daha artacağını aktararak, "Umarım en kısa zamanda Avrupalı dostlarımızın da desteği ile başta Suriye olmak üzere komşu ülkelerde yaşanan gerginlikler biter. Komşularımızla ılımlı ilişkilerin olduğu bir atmosferde ihracatımızın çok daha ileri seviyelere çıkabileceğini biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.