Kocaeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

20:36 02 Mayıs 2016
CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Maalesef Türkiye siyaseti artık parlamentonun dört duvarı arasında sağlıklı işleyen bir yapı olmaktan çıktı. Türkiye'de siyasetin toplumsallaşması ve toplumsallaşırken de sivil toplum kuruluşlarının siyasi kaygılarla değil Türkiye kaygısıyla, Türkiye demokrasisi için bir ortaklaşmaya gitmesi gerekliliği aşikar." dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Kocaeli Ticaret Odası'nı (KOTO) ziyaret eden Böke, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en temel meselesinin kalkınma meselesi olduğunu vurgulayarak, Türkiye'yi suni gündemlerle meşgul etmenin yerine vatandaşların ekonomisini iyileştirecek yeni bir kalkınma hamlesinin tartışılması gerektiğini söyledi.

Parti olarak sık sık sivil toplum kuruluşlarının sorunlarını dinlediklerini ve çözüm önerilerine katkı sağladıklarını anlatan Böke, "Türkiye'nin şu an yaşadığı en temel sıkıntılar parti içerisinde konuşmakla değil, bir Türkiye gerçeğini ve ortak hayalini konuşmaktan geçiyor. Bu açıdan sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmeyi çok önemsiyoruz." şeklinde konuştu.

Böke, hukuki düzenin, işverenin ve çalışanın kurallı işleyen bir ekonomik düzende rahat hareket edebilmesini sağlayacak bir sistem olması gerektiğine işaret etti.

Hukuk sisteminin hiç bir işin engelleyicisi olamayacağını bildiren Böke, "Hiç bir sistem, var olanı hukuk sisteminin yerine inşa edilerek, var olanı yok etmek ve itibarsızlaştırmak için kullanılamaz. Bu açıdan bizde hukukun herkese eşit mesafede duran ve Türkiye'de iş yapan, yaşayan herkesin hakkını savunan bir sisteme kavuşması gerektiğini söylüyoruz. Bu sadece ekonomi açısından değil, hepimizin mal ve can güvenliği açısından çok kritik bir mesele." değerlendirmesinde bulundu.

- "Vergisini veren, işini doğru yapan işveren ödüllendirilmeli"

CHP olarak ekonomiye bütüncül baktıklarına dikkat çeken Böke, şunları söyledi:

"Tüm KOBİ'lere esnafa ve üreticilere ödediğimiz vergi ve ödediğimiz sigorta primi karşılığında sıfır faizli kredi projemiz vardı. Bu proje, bir taşla bir kaç kuş vuruyor. Öncelikle vergisini ödeyeni ödüllendiriyor. Yani, işi hakkıyla yapana, ceza mekanizmasıyla, üstelikte o ceza mekanizmasını siyasi olarak kullanan bir sistemdense, işini doğru yapanı ödüllendiren bir sisteme geçiş, bizim ekonomiye bakış açımızdaki farkı ortaya koyuyor. Vergi bir ceza mekanizması olamaz, vergi bir siyaset aracı olamaz. Vergisini ödeyenin hakettiği hizmeti aldığı kadar vergiyi ödediği için ödüllendirildiği ve hayatının kolaylaştırıldığı bir ekonomik düzen, Türkiye'nin kalkınmasının önündeki engelleri de ortadan kaldıracaktır."

Böke, Türkiye ekonomisinin müthiş bir potansiyelin üzerinde oturduğunu ve çok genç bir nüfusa sahip olduğuna dikkati çekti.

Kocaeli'nin kendi içinde barındırdığı bütün ekonomik güçlerin aslında Türkiye'nin gücü olduğunu vurgulayan Böke, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Limanıyla, o limanı farklı coğrafyalara bağlayan doğru alt yapılarıyla, mesele Merkez Türkiye Projesi gibi ortaya konmuş bir lojistik projeyle, Türkiye'nin insani kalkınmışlığı yakalaması mümkün. Hem gelirinin arttığı hem insanının daha kaliteli yaşadığı hem sağlığa, eğitime parasız erişimin sağlanabildiği gerçek bir sosyal devletin işlediği, hem de üreterek zenginleşen, borçlanma ihtiyacının ortadan kalktığı bir ekonomik düzene bu ilk adımlarla geçmek mümkün. CHP'nin kalkınma hamlesi de hukukla beraber, verimlilik arttırıcı eğitime teknoloji yatırımlarını, bununla birlikte doğru ücret politikası ve doğru sosyal yardımlar politikasıyla tanımlanmış bir sosyal devleti ve en önemlisi yarına bir Türkiye bırakacağımız gerçeğini unutmadan, sürdürülebilir bir ekonomik yaklaşımla, farklı bir Türkiye ekonomisi ve kalkınmanın yakalanması mümkündür."

Böke, "Maalesef, Türkiye siyaseti artık parlamentonun dört duvarı arasında sağlıklı işleyen bir yapı olmaktan çıktı. Türkiye'de siyasetin toplumsallaşması ve toplumsallaşırken de sivil toplum kuruluşlarının siyasi kaygılarla değil Türkiye kaygısıyla, Türkiye demokrasisi için bir ortaklaşmaya gitmesi gerekliliği de aşikar." ifadesini kullandı.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve KOTO Başkanı Murat Özdağ, Selin Sayek Böke ile beraberindeki CHP Sakarya Milletvekili ve PM Üyesi Engin Özkoç, PM Üyesi Ayşe Eser Danışoğlu, CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay'a çalışmalarıyla ilgili brifing verdi, sorunlarını dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.