Kocaeli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

11:38 07 Mayıs 2016
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AK Parti'nin olağanüstü kongreye gitme kararına ilişkin, "Sayın Başbakanımız, çok nezaketlice ve zarif bir şekilde görevini devredeceğini açıklamıştır. Bırakın başbakanlık koltuğunu, kendi partileri içinde bir grup başkanvekilliği koltuğu için bile birbirlerine savaş açanların anlayabileceği bir şey değil bu." dedi.

Işık, Kartepe ilçesindeki bir otelde AK Parti İl Başkanlığınca düzenlenen "Teşkilat Akademi Programı"nda yaptığı konuşmada, eğitime verilen önemin partinin geleceğine verilen önem anlamına geldiğini söyledi.

Parti içi eğitim faaliyetlerine kuruldukları günden bu yana değer verdiklerini ifade eden Işık, o günden bu yana eğitim faaliyetlerinin kesintisiz sürdüğünü dile getirdi.

Işık, partiyi kurmalarının ardından idealler üzerine çalıştıklarını aktararak, "Demokrasi tarihimizde hiçbir partiye nasip olmayacak şekilde kuruluştan 14 ay sonra 3 Kasım 2002'de iktidar olduk ve AK Parti ilk kongresini iktidarda yaptı." diye konuştu.

- "Aslında başkanlık sistemine 2007'de geçildi"

"Aslında Türkiye, 2007 yılındaki referandumla fiilen başkanlık sistemine geçti." ifadesini kullanan Işık, Cumhurbaşkanı'nı artık halkın seçtiğini hatırlattı.

Bakan Işık, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin 2010'de bir referandum daha yapmak durumunda kaldığını belirterek bugün Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru da dahil olmak üzere pek çok kazanımın o dönemde elde edildiğini anlattı.

- "Dava şuuruna sahip olmayanlar, AK Parti'deki bu durumu anlayamaz"

CHP'nin partilerindeki gelişmeleri "bir darbe" olarak nitelendirdiğini dile getiren Işık, şöyle konuştu:

"Asıl darbe, 367 saçmalığına destek vermektir, asıl darbe, milletin referandumda Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi iradesine saygı duymamaktır, asıl darbe, gezi olaylarıdır, asıl darbe, paralelin yapmaya çalıştığı ihanettir. Son dönemde sistem krizi olarak nitelendirdiğimizi, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesiyle oluşan bu yeni durumu anlamayanların maalesef ortaya koyduğu tavır, buna darbe diyorlar. Hayır, bu darbe değil. Bu gerçekten çok zarif ve nezaketli bir geçiştir. Sayın Başbakanımız, çok nezaketlice ve zarif bir şekilde görevini devredeceğini açıklamıştır. Bırakın başbakanlık koltuğunu, kendi partileri içinde bir grup başkanvekilliği koltuğu için bile birbirlerine savaş açanların anlayabileceği bir şey değil bu. Dava şuuruna sahip olmayanların, ülkenin geleceği için kaygı duymayanların anlayabileceği bir hareket değildir bu. Bu sistem sürdürülemez. Halkın doğrudan seçtiği Cumhurbaşkanı'na 'Sen hiçbir şeye karışma.' denemez."

Işık, CHP'nin parlamenter sisteme en büyük darbeyi vuran parti olduğunu ifade ederek şimdi de onların parlamenter sistemi savunduklarını vurguladı.

- "AK Parti, lideriyle yoluna devam edecektir"

Parlamenter sistemi savunanların, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesini engellemesinin hiçbir şekilde izah edilemeyeceğini söyleyen Işık, "Evet bugün Cumhurbaşkanı, halkın doğrudan oylarıyla seçilen kişidir. Başbakan da halkın oylarıyla seçiliyor. Türkiye, AK Parti güçlü cumhurbaşkanlığı ve güçlü başbakanlık modelini denemiştir. Ama bu sisteminde yürümeyeceği açık. O zaman Türkiye'nin behemehal yapması gereken bu yürümesi mümkün olmayan sistemi değiştirmektir." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Işık, Türkiye'nin behemehal gündemine alması gereken konunun başkanlık sistemi olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Fiilen Türkiye 2007'de başkanlık sistemine geçtiği halde hukuki durum bugüne kadar, fiili duruma uygun hale getirilmemiştir. Meclisimizin önümüzdeki en önemli gündemi, Türkiye'deki anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi olmalıdır. Türkiye, denge mekanizmaları iyi belirlenmiş başkanlık sistemine hemen geçmelidir. Bunun için de partimizin hazırlıkları en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılır. Buradan muhalefet partilere çağrım, gelin ideolojik gözlükleri bir kenara bırakın Türkiye'nin geleceği için hiçbir ön şartı ortaya koymadan bu sistemi beraber tartışalım ve olgunlaştıralım. AK Parti her zaman buna açık olmaya devam edecek. Bari bu defa Türkiye'nin kişilerden bağımsız ülkenin yapısına uygun modeli ortaya koyalım. AK Parti buna her zaman 'evet' dedi. Bu bir dava hareketidir. Bu harekette insanlar fani, ülke kalıcıdır, davamız kalıcıdır. Bugüne kadar hep bu anlayışla hareket ettik, böyle de devam edeceğiz."

Dava şuuruyla hareket eden hiç kimse nefsinin esiri olmayacağını vurgulayan Işık, "Ama tüm dertleri koltuk olanların da bunu anlaması mümkün değildir. AK Parti'de son günlerde meydana gelen gelişmeleri okuyamayanların en temel sorunu budur. AK Parti, lideriyle yoluna devam edecektir. Türkiye, çok daha güçlü bir ülke olmak, 2023 hedeflerindeki var olan dünyanın en güçlü 10 ülkesi içine girme hedefine emin adımlarla ilerleyecektir. Bu konuda koltuk hırsına kapılmadan hiçbir şekilde bizi hedefimize götürmeyi engelleyecek hiçbir şeye sarılmadan yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.