Kocaeli

12. Uluslararası Nanobilim ve Nanoteknoloji Konferansı'na doğru

11:46 25 Mayıs 2016
12. Uluslararası Nanobilim ve Nanoteknoloji Konferansı'na doğru

Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) 3-5 Haziran'da "12. Uluslararası Nanobilim ve Nanoteknoloji Konferansı" düzenlenecek.

GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl üniversitede düzenlenecek konferansa 500 bilim insanının katılacağını söyledi.

Teknolojinin son 200 yılda çok geliştiğini vurgulayan Aktaş, tabiatın ve atomun yapısının anlaşıldığına işaret etti.

Malzemenin özelliklerinin sürekli değiştiğini anlatan Aktaş, şunları kaydetti:

"Mesela elinize bir demir parçası almış olsanız, tecrübelerinizle demiri ne kadar küçük parçalara bölseniz de rengi aynıdır, sertliği aynıdır, görüntüsü aynıdır. 'Demir demirdir' dersiniz ancak sürekli küçültmeye devam ederseniz, 'nano' dediğimiz boyutlara gittikçe bakarsınız ki malzemenin özelliği değişti. O malzemenin iletkenliği değişir, sertliği değişir. Bu şöyle bir imkan sunmaya başladı. 'O zaman malzemenin boyutunu değiştirerek özelliğini değiştirebilirim.' Ne kadar lazımsa o kadar değiştirilerek malzemenin özelliklerini sürekli ayarlama şansı elde edilebileceği anlaşıldı."

Bu kapsamda çok geniş bir araştırma alanı oluştuğunu dile getiren Aktaş, "Bu konudaki teknik araştırmalara 'nanoteknoloji' diyoruz. Yani herhangi bir büyüklüğün milyarda birine 'nano' diyoruz. O kadar küçük dünyalara inince oralarda malzemenin özellikleri değişiyor. Buralarda çok doğru araştırma yapmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Aktaş, nanoteknoloji sayesinde çok önemli, daha hassas, kaliteli cihazlar üretildiğini bildirdi.

Bu anlamda nanoteknolojinin önemine dikkati çeken Aktaş, "Kongrede, nano düzeyde hem bilimsel hem de teknolojik araştırmalar sunulacak. Bu konferansa dünyanın değişik ülkelerinden, Uzak Doğu, Amerika, İngiltere'nin değişik üniversitelerinden çok ileri düzeyde araştırma yapan bilim adamları katılacak. 3 gün boyunca bu konular tartışılacak." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.